Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем

...
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем
Коментари Харесай

Обикновен (конски) кестен за здраве

Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го забележим в централните алеи на всеки град и парк. Толкова сме привикнали с него, че даже не го виждаме. То има своите върли врагове - хората със сенна хрема, поради едрите кически цветове и свои правилни другари - децата, които обожават играта с лъскавите кестенчета.

Конският кестен се разграничава от (Castanea sativa) доста, напряко са от разнообразни фамилии, а името „ конски ” идва от пренебрежението, което влагаме в „ за нищо не става, единствено за храна на конете ”, поради това, че е неспособен за ястие за разлика от вкусния си двойник.

Но кестенът няма нищо общо с храната, той е билка, потребна при едно доста характерно положение. Разширените вени (варици), тромбофлевитите, хемороидите – все положения с един общ корен – тънки стени на капилярите и понижената им разтегливост. Точно тук, изключително комбиниран с арника, кестенът работи еднолично и катеогрично.

Изолираните две дейни субстанции в конския кестен – ескулин и есцин са подложени на клинични проби. Ескулинът усилва стените на капилярите и еластичността, а есцинът – разрежда кръвта и забавя кръвосъсирването и по този начин стопира образуването на тромби и усъвършенства микроциркулацията в капилярите. По-учудващото при проучванията е, че тези субстанции не работят поотделно, а единствено в композиция между тях. С един по-висок банкет и на витамин С, профилактиката против би била повече от сполучлива, стига да е поредна и дълготрайна.

Освен за проблеми с вените, конският кестен работи антивъзпалително, изключително при артритни болести. Другият резултат е понижаването на нездравословните равнища на.

На конския кестен се употребяват цветовете, листата, семената и кората. Листата се берат в дейния напредък на дървото напролет, кората – също, когато соковете са още доста дейни, а семената – на есен, когато са изцяло узрели. Билката се продава в дрогериите и биомагазините, само че има покрай вас гора, можете и сами да си набавите материал.

Вътрешна и външна приложимост на конския кестен:

Вътрешно конският кестен взе участие в нормалните за билките функции. От листата се прави запарка, работи се както с всяка друга билка, прецежда се и се пие всекидневно до усъвършенстване. От цвета и от смлени семена може да се направи смес, която да се ползва външно (хемороиди) и вътрешно. Когато се съберат семената – най-хубавите са преди малко капнали, с разпукана обвивка, се оставят за седмица на скара да изсъхнат от естествената си влага. След това се смилат или режат наситно. От тях се прави смес и настойка. Кората на дървото също се употребява в настойка.

Външна приложимост на кестените – скълцани листа от кестен, пресни обаче, се постановат върху варикозни язви, появяващи се нормално в региона на подбедрицата.

На пазара има доста козметични артикули с присъединяване на конски кестен, да вземем за пример гелове и кремове за варикозни вени, тъй че, в случай че желаете подготвен лек – доверете се на реномирана марка и то реномирана в региона на фитотерапията, националната медицина и органичните първични материали. Цените може да са високи, само че си заслужава.

Петър Димков за кестените

Много забавно е мнението на известния врач Петър Димков за кестените.

“Той ги смята за доста мощни енергийни източници. ”

Препоръчва всеки да носи два кестена в джобовете си и непрекъснато да си играе с тях, сходно на топките. Така, персонално подсигурява той, ставите на ръцете ще са в отлична форма и доста от съвременниците му се кълнат, че пръстите му били доста пъргави. Друга негова рекомендация е да се спи на възглавница, под която има няколко кестена, само че не повече от 10, с цел да не ни заболи главата. Това гарнатира спокоен сън и чиста глава на сутринта. Иначе казано, умерено можем да се поучим от децата, които на воля си играят с кестените.

Ако желаеме да имаме резултат от фитотерапията – да се излекуваме или подобрим положението, би трябвало да употребяваме лековитите билки по верния метод за дълъг период от време и да имаме неизменност. За да се ориентираме вярно, най-добре е да посетим експерт фитотерапевт, който ще ни насочи към съответно лекуване.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР