Обичам историята, познавам изследвания в тази насока. Няма как без

...
Обичам историята, познавам изследвания в тази насока. Няма как без
Коментари Харесай

Гешев към ученици от Националния учебен комплекс по култура: За да има прогрес, трябва да възприемаме държавата като част от нас

" Обичам историята, познавам проучвания в тази тенденция. Няма по какъв начин без да се изградят правила, които да се съблюдават от всички, една страна да прогресира и да реализира резултати. Ние в огромната си част възприемаме страната като нещо, което би трябвало да ни даде благополучие, нещо, което да използваме. Но няма по какъв начин да прогресираме, в случай че това не се промени, в случай че не възприемаме личната си страна като част от нас, а не като зложелател “. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев при среща с възпитаници от Националния образователен комплекс по просвета (Италианския лицей), която се организира на 26 октомври 2022 година, оповестиха от  Асоциация на прокурорите в България .

Иван Гешев взе участие в траял над час и половина открит урок, който се организира в границите на самодейността " Правосъдие в бъдещето - прокурори и възпитаници приказват за право “, проведена от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите (КСБ). Освен основния прокурор в срещата с възпитаници от 11-и и 12-и клас се включиха заместител основният прокурор и шеф на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов, представителят на основния прокурор - Сийка Милева, и Ралица Първанова, прокурор от Софийска районна прокуратура и член на Управителния съвет на АПБ.

Главният прокурор отговори и на голям брой настоящи въпроси, сложени от учениците за битката с корупцията и ролята на правосъдната система.

" Наказателното правораздаването е единствено 10% от правораздаването в България. Останалите 90% са търговски, цивилен, административни и други каузи, в които прокуратурата не взе участие. В наказателното правораздаване се реализират 95% неоправдателни присъди, 5% са оправдателните. Това е №1 в Европа. Проблемът е, че в тези 5% се виждат всички проблеми на българската правосъдна система. Да приемем, че за тези 10% е отговорно едно звено в системата – не полицията, не съдът, а прокуратурата. В останалите 90%, където няма присъединяване на прокурор и служители на реда, всичко наред ли е? “. Така Иван Гешев разяснява политическите офанзиви против прокуратурата.

Пред учениците основният прокурор напомни, че Наказателният кодекс е от 1968 година, когато още не е имало частна благосъстоятелност, като посочи, че без кадърен инструментариум не може да се реализиран положителни резултати, каквито българските жители чакат. " Все едно да ти дадат лъжица и да ти кажат:  " изкопай гребен канал до Бургас “, след което: " за какво не копаеш, не си се справил “, изясни Иван Гешев.

На въпрос за какво Специализираната прокуратура бе закрита и за какво наказателните закони не се трансформират толкоз дълго време, основният прокурор отговори: " Мислил съм си, че законите не се трансформират от безхаберие, само че откакто видях какво направиха със Специализираната прокуратура, обяснението ми сега е – не ги трансформират съзнателно… Казах и на ваши връстници във Велико Търново кои са проблемите. Един от тях е, че ние сме привикнали да оцеляваме поединично в някаква токсична среда, мощни сме като човеци, само че имаме проблем с общността, с екипа, с колектива. И по тази причина други народи се оправят доста по-добре като резултати. “

Главният прокурор описа и по какъв начин в чужбина не схващат стандарта в България, съгласно който е належащо прокурорите да пишат обвинителен акт от 11 хиляди страници, да го разпечатат в 18 копия плюс още две копия – едното за съда и другото – работно за прокуратурата. " В Австрия се внася наказателноправна молба от няколко фрази за безчинство, в България един подобен обвинителен акт за безчинство ще е обиколка на Съдебната палата “, показа основният прокурор за проблемите, които прокуратурата среща с тежкия педантизъм в наказателното правораздаване.

Гешев обърна внимание на резултатите от проучване за информираността на българските жители за законите, съгласно което правосъзнанието е извънредно ниско, а над 70% от жителите не са чели Конституцията, само че съвсем същият % настояват, че познават правата и отговорностите си, които са посочени точно в главния закон.

" Пълно доверие в правосъдната система не може да има. Като влезеш в залата, 50% от хората вътре не те харесват - това са обвиненият и подсъдимият, тъй като си ги изправил на съд. От другата страна са потърпевшите, част от тях също не харесват магистратите, тъй като считат, че присъдата не е обективна “, разяснява основният прокурор. Той добави, че за повишение на доверието в правосъдната власт би трябвало непрекъснато магистратите да изясняват какво в действителност вършат, какви са действителните проблеми.

" Моят съвет към вас е – трупайте информация, мислете и сами си изграждайте мнения. Не приемайте подготвени клишета. Една неистина, повторена хиляда пъти, не става истина “, обърна се към учениците основният прокурор.

На срещата бяха излъчени фрагменти от видеоархива по каузи на Националната следствена работа, по които е работено през годините. На тях се вижда по какъв начин се вършат огледи и следствен опит и по какъв начин се отбелязват доказателства на местопроизшествието. Демонстрирани бяха и мобилните центрове за следствие. " Нашата работа е забавна и вълнуваща, само че и виновна, работи се по строго избрани правила. Понякога делото потегля от 1 лист и стават по 100 и повече тома “, сподели заместител основният прокурор Борислав Сарафов. Той подсети на учениците, че в интернет мрежата дебнат доста рискове и би трябвало да бъдат деликатни.

Прокурор Ралица Първанова сподели на децата прокурорската роба и им описа за работата си. " Истинското задоволство от прокурорската работа идва тогава, когато усетиш, че справедливостта е спечелила “, заключи магистратът.

Срещите на представители на прокуратурата и следствието с възпитаници в цялата страна не престават.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР