Обичам бира. Това го знае всеки, който е прекарал поне

...
Обичам бира. Това го знае всеки, който е прекарал поне
Коментари Харесай

Пътят до бутилката

Обичам бира. Това го знае всеки, който е прекарал най-малко една вечер с мен в някоя градска механа. Не бях се замислял обаче, отпивайки глътка от студената течност, по какъв начин в действителност е стигнала до моята бутилка. Досега.

Какво в действителност е малц и по какъв начин се получава от ечемика? А хмелът? И за какво е нужна квас? Мога ли у дома да ги смеся с вода и да си направя самичък бира?

Оказва се, че не е толкоз елементарно. Зад процеса на произвеждане на бира се крият голям брой комплицирани биохимични реакции, които преобразуват ечемика във ферментирала захар и разрешават на пивните дрожди - едноклетъчен микроорганизъм, прочут повече под наименованието квас - да се размножат и да трансфорат захарите в алкохол. А най-малката неточност би могла да докара до смяна в цвета или усета и да направи бирата негодна за изразходване.

Но дано не избързваме. Да отидем първо на полето .

Именно тук са посевите с ечемик – растение, залегнало в основата на пивоварната просвета. Преди да се употребяват, неговите семена би трябвало да се обработят по специфичен метод – разчистване, накисване във вода за няколко дни, изсушаване и така нататък Така ечемикът покълва и от него се получава така наречен зелен малц. В него към този момент са се образували ароматните и багрилни субстанции, които дефинират усета и цвета на бирата.

За мрачно питие, което се употребява най-вече през зимата, малцът се пече при висока температура. Именно по този метод се получават характерният му цвят и усет.

Щом малцът бъде надробен, се смесва с вода, която се загрява до избрана температура.

Това е така наречен развой на майшуване

един от най-важните и най-сложни при производството на питие. Трикът при него е сполучливото поддържане на характерни температури на малцовата каша за избран интервал от време. Големите пивоварни разполагат със специфични смесително-озахарителни апарати, които загряват и разбъркват сместа непрекъснато, тъй че всичко протича безпрепятствено. Те са част от не по-малко атрактивните варилни съоръжения, които постоянно съставляват туристическа атракция. Дори в България. Може да се видят в

първия музей на бирата „ Светът на „ Загорка “ в Стара Загора.

Както в този на „ Хайнекен “ в Амстердам да вземем за пример - и тук срещата със света на бирата и историята на пивоварната е изключително забавна. Човек вижда от близко медните съдове, в които се вари бирата, влиза в зоната за ферментация и преглежда поточните линии за бутилиране.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР