Обхватът с ваксините срещу морбили в София-град е намалял около

...
Обхватът с ваксините срещу морбили в София-град е намалял около
Коментари Харесай

Риск от взривове на морбили в страната. Каква е причината?

Обхватът с имунизациите против морбили в София-град е намалял към пандемията от Covid-19 и все още остава неудовлетворителен, което основава предпоставки от разпространяване на мощно заразната болест и възникването на гърмежи. Това заяви доктор Ирина Гайтаневска, епидемиолог и шеф на дирекция " Надзор на заразните заболявания “ в Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) в сряда на конференция във връзка Европейската имунизационна седмица.

Повишава се броят на заболелите от морбили в Европейски Съюз, добави тя и напомни, че морбили е една от най-заразните заболявания в света. През 2021 година от морбили са умряли 128 хиляди души по света, сподели още тя. По думите ѝ най-голям риск от заразяване има измежду неимунизираните дребни деца. Заради високата инфекциозност на вируса, 95 на 100 от неимунизираните при контакт с болен ще се разболеят, а един на всеки петима може да развие затруднение. Сериозните затруднения се демонстрират при деца под петгодишна възраст и измежду възрастни над 30-годишна възраст, както и при бременни, добави доктор Гайтаневска, предава Българска телеграфна агенция.

Разпространението на полиомиелит в света от 1988 година до момента е намаляло с 99 на 100. В света е останал единствено един от вариантите на вируса, който продължава да циркулира в Пакистан и Афганистан, уточни още лекарят. През предходната година в България се следи над 95 на 100 имунизационно покритие против полиомиелита.

В България първата доза от имунизацията против хепатит Б се ползва на новородените до 24 часа след раждането им и се регистрира висок обсег на имунизираните с първа доза, добави доктор Гайтаневска. След заразяване с хепатит Б над 90 на 100 от възрастните се възвръщат в границите на една година, само че бебета и деца до едногодишна възраст може да развият доживотни хронични инфекции.

Колкото по-голямо става детето, толкоз по-трудно може да бъде обхванато със съответната имунизация, което е наклонност за всички болести, включени в наложителния имунизационен календар, сподели доктор Лили Маринова, заместник-директор на СРЗИ. По думите ѝ най-неблагоприятна е обстановката с обсега против дифтерия и тетанус измежду възрастните.

Част от бежанците, идващи в България, са от страни, които са високорискови за развиване на някои от болесттите, сподели доктор Вяра Георгиева, основен контрольор в дирекцията „ Надзор на заразните заболявания “ в СРЗИ. Д-р Георгиева напомни, че лица с краткотраен статут и деца на бежанци може да се имунизират в имунизационния кабинет на СРЗИ, до момента в който си изберат персонален доктор.

Личните лекари доктор Гергана Николова и доктор Николай Брънзалов бяха единомислещи, че е време да се подхващат ограничения за повишение на имунизационния обсег, както и че отговорността за имунизирането не е единствено на общопрактикуващите лекари. По думите на доктор Николова би трябвало да се увеличи информираността за имунизацията против човешки папиломен вирус, която защищава от рак, както и да се коментира, че вирусът може да аргументи освен рак на маточната шийка, а и други онкологични локализации. Д-р Брънзалов обърна внимание на затрудненията, които може да настъпят след заразяване с варицела, както и възможното включване на имунизацията против варицела в наложителния имунизационен календар.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР