Обхватът на покритие с кадастрална карта нараства през 2018 г.

...
Обхватът на покритие с кадастрална карта нараства през 2018 г.
Коментари Харесай

Обхватът на покритие с кадастрална карта нараства през 2018 г. до 67%

Обхватът на покритие с кадастрална карта нараства през 2018 година до 67%
За интервала от 2014 година до 2018 година обсегът на покритие с кадастрална карта нараства от 18 % през 2014 година до близо 67% през 2018 година За същия интервал 8 нови региона на Столична община са покрити с кадастрална карта.

В тази работа размерът на работа и натовареност е огромен през цялата година, като растежът значително се ускорява през последните месеци на годината. Това декларира районният министър Петя Аврамова в отговор на депутатски въпрос за действието на Агенцията по геодезия картография и кадастър, съобщи кореспондент на БГНЕС.

За първото полугодие на 2018 година, предоставените от АГКК услуги на жители, ведомства, общини и сдружения възлизат общо на 1 531 515 броя, като от тях 1 289 848 броя са изпълнени от СГКК, 1535 броя - от Геокардфонда, а 240 131 е броят на осъществените онлайн информации и услуги.

Допусканата официална веселба в нормативно избраните периоди за даване на административните услуги е друга според от времето на заявяване на услугата и се дължи на редица условия, включително и от кампаниен темперамент и такива свързани с увеличение на покритието на териториите с призната кадастрална карта и кадастрални регистри. Така да вземем за пример следва да отбележим, че за служби като Варна, Бургас и Добрич пикът на работа е през летните месеци, когато покупко-продажбите с парцели по морето бележи растеж. За други служби кампанийността е обвързвана с чисто аграрни действия, в т.ч, заявяване на скици на парцели за регистриране на контракти за аренда, прибавя министърът.

Наред с изложеното, анализът на обстоятелствата, водещи до веселба в осъществяването на дадена услуга (особено при изменение на кадастралната карта и регистри) демонстрира, че се дължи на използването на съответни, написани в закона (ЗКИР, Административнопроцесуален кодекс и др.) административни процедури и правила за отбрана правата на жителите и юридическите лица от инициирания за издаване административен акт, водещ до засягане на законните им ползи. В тази връзка можем да посочим, че съвсем всяко едно искане (административна услуга) за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри визира права и законни ползи на избран кръг, заинтересувани лица, които следва да бъдат известени по съответния ред. Изпълнението на това обвързване в множеството от случаите се оказва много мъчно, поради неналичието на еднопосочна информация за статуса на самото лице, на неговите възможни наследници и техния сегашен и/или непрекъснат адрес, на който следва да се изпрати уведомлението, като датата на приемането му е относима към прекосяване към идващия стадий на действане на преписката в осъществяване на декларираната административна услуга, акцентира Аврамова.

Тя отбелязва и няколко насоки за справяне със забавата при осъществяване на декларираните административните услуги: това са иницииране на система от законодателни промени, имащи за цел облекчаването на реда за заявяване и приемане на административните услуги. Като първа крачка в тази тенденция е създаденият Закон за изменение и допълнение на ЗКИР, който да регламентира опцията, службите по геодезия, картография и кадастър да бъдат подпомагани при административното обслужване, като част от административните услуги да могат да се декларират и получават и от офисите на правоспособните лица по кадастър.

Регламентиране и облекчение на достъпа до личната ни електронна система КАИС, с оглед застраховане на опцията ведомства и институции да декларират и получават услуги от АГКК, предпочитано по електронен път.

Подобряване и надграждане на електронните услуги на АГКК и застраховане на достъпа до електронните системи на други ведомства, информацията, от които е относима, обуславя и подкрепя по-бързото осъществяване на декларираната административна услуга пред АГКК, декларира още Аврамова. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР