Обещайте ми, че след като прочетете тази статия и разгледате

...
Обещайте ми, че след като прочетете тази статия и разгледате
Коментари Харесай

Няколко чаши вино по-късно...

Обещайте ми, че откакто прочетете тази публикация и разгледате фотосите в галерията, ще си отворите една бутилка вино и ще си пуснете " Завръщане в Бургундия ". Ако пък ли не, можете да се отправите към ъгъла на " Солунска " и " Ангел Кънчев " в София, където... 

Където се запознахме с Алекс Васев, който ни описа любопитни неща от света на виното. Wine & Co. отваря порти преди десетина дни в София. Представлява магазин и вино бар, което ще рече, че можеш да си купиш бутилка за у дома, само че и да седнеш да изпиеш просто една чаша. Всеки четвъртък там, на голямата маса на втория етаж, се организират дегустации. Последната беше български против френски виновност.

" Не съм виждал скучни хора измежду тези, които разбират и се интересуват от вино. Всички хора, които обичат вино, са забавни. "

Знаете ли, че всяка година в света се създават към 37 милиарда бутилки вино? И знаете ли, че Италия към този момент е изпреварила Франция в производството и износа на вино? Отправете се примерно към Пулия или Тоскана идващото лято и ще добиете някаква визия. Аз ще си запазя Бургундия обаче.:)

Знаете ли, че европейската норма за вино е бутилка на ден на човек? Две чаши на обяд и две чаши на вечеря. Е, аз стигам единствено до една чаша, изключително в случай че виното е алено. Но французите и италианците знаят по-добре.

" В Италия в случай че не те почерпят първоначално с просеко, значи не си доста добре пристигнал.:) "



Опитахме алено вино на маза San Marzano – вид Примитиво от област Пулия, прочут още и като Зинфандел (това пък название идва от Напа, Калифорния). Примитиво е италиански фрути вид, който, признавам си, не бях опитвала. Вече е един от обичаните ми.

" Италия в чаша. "

Говорихме си също и за чаши. Аз явно съм живяла в заблуда – не са 3-4 типа чашите съгласно това дали сервираме бяло, розе, алено или пенливо вино, десетки са. Разбрах и че стайната температура е в действителност тази на едновремешните крепости (нали знаете, че аленото вино би трябвало да е със стайна температура), т.е. 17-18 градуса, а не над 20, както е в множеството домове през днешния ден. Съхраняването на отворена бутилка вино пък в домашни условия се оказва много комплицирана задача...

" Виното е необятна галактика... "

Няколко думи и за интериора. Етажите са общо три, като най-долният към момента не е отворен за гости. Всички тези фотоси по стените, открояващи се на тъмния декор, създават чувство за изложба и по едно и също време с това за съвременна градска атмосфера. Освен това, даже със задявка, са обяснение в обич към... виното.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР