обещава да събере 13 млн. долара, за да превърне затвора,

...
обещава да събере 13 млн. долара, за да превърне затвора,
Коментари Харесай

Банкси обеща да купи затвора, където е лежал Оскар Уайлд

дава обещание да събере 13 млн. $, с цел да трансформира пандиза, в който е лежал Оскар Уайлд, в арт център, пишат от Business Insider. Популярният в целия свят неизвестен художник разгласи смелия си проект да помогне за трансформацията на Редингската тюрма в Бристол в „ леговище за изкуство ".

Общественото внимание към пандиза за първи път беше привлечено напролет тази година, когато Банкси сътвори графит на стената  и го назова Creative Escape („ Творческо бягство “). Той изобразява мъж в затворническа униформа, който се спуска по стената благодарение на въже от чаршафи. Близо до земята въжето се трансформира в лист с текст, който излиза от пишеща машина. Сградата е мястото, в което Оскар Уайлд би трябвало да излежи двугодишна присъда за нарушение на благоприличието. С днешна дата не се употребява като затвор от 2013 година, само че към момента се водят диспути каква да е ориста ѝ.

Банкси чака да продаде шаблона, с който е направил Creative Escape, за 13 млн. $ и да употребява тази сума, с цел да откупи постройката на Редингския затвор от английското Министерството на правораздаването. Понастоящем шаблонът е изложен в един от музеите в Бристол.

Средствата, които Банкси ще събере, ще бъдат добавени към трите милиона $, които градският съвет на Рединг е подготвен да заплати за пандиза, с цел да го трансформира в открит център за изкуство и просвета. 

 
               

" Нямах необикновен интерес към пандиза Рединг, до момента в който не минах около него с рейс. Не се случва постоянно да видиш 500-метрова стена тъкмо в центъра на града, която като че ли единствено чака да бъде нарисувана, по тази причина безусловно се покатерих върху различен пасажер, с цел да я прегледам от близко ", споделя Банкси, представен от The Sunday Times.

„ Още преди да схвана какво виждам, си дадох обещание, че ще обрисувам нещо на стената. Затова в този момент съм огромен обожател на това място. Оскар Уайлд е настойник на конфликта на две противоположни хрумвания, с цел да сътвори магия. Идеята да трансформира мястото, което го е унищожило, в светилище на изкуството е толкоз добра, че се усещам задължен да я осъществя ”, твърди художникът.

Мнозина поддържат концепцията на Банкси и считат, че в случай че от правосъдното министерво откажат предлагането, това ще бъде „ престъпно закононарушение “.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР