Обещанието на президента на САЩ Доналд Тръмп от четвъртък (1

...
Обещанието на президента на САЩ Доналд Тръмп от четвъртък (1
Коментари Харесай

Как митата на Тръмп ще засегнат потребителите и компаниите

Обещанието на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп от четвъртък (1 март) да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий обезпокои вложителите, повдигайки опасения, че другите страни ще отвърнат със лични наказания, и сътвори заплаха от увеличение на цените за американските консуматори и компании, които употребяват стомана и алуминий.

" Асошиейтед прес " предлага къс преглед на митата, капацитета им да разпалят комерсиална война и да обиден американската стопанска система.

Какво тъкмо направи Тръмп?

Президентът съобщи, че през тази седмица ще разгласи публично мита от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий. Не е ясно дали някои страни ще бъдат изключени от цените, които се обрисува да бъдат тежък нов данък върху вноса. Митата ще оскъпят вносните стомана и алуминий за американските компании и жители, които употребяват артикули, съдържащи тези метали - от коли и климатици до бирени кутийки.

Преди близо година Тръмп подреди на министерството на търговията да стартира следствие дали вносните стомана и алуминий съставляват опасност за националната сигурност. Предположението е, че стабилната промишлена основа има решаващо значение за националната войска. Администрацията на Тръмп съобщи да вземем за пример, че Съединени американски щати в този момент имат единствено един цех, който доставя висококачествения алуминий, нужен за военната авиация.

Търговското министерство разгласява предишния месец заключенията си, съгласно които опасенията за националната сигурност оправдават ограничавания върху вноса на стомана и алуминий. Сред рекомендациите на ведомството са трансгранични мита от 24% за стоманата и 7.7% за алуминия. Тръмп съобщи, че желае даже по-високи мита.

При решението си Тръмп употребява рядко използвано оръжие в американския търговски закон - параграф 232 от Закона за разширение на търговията от 1962 година, който дава на президента право да лимитира вноса и да постанова без ограничавания мита на съображение националната сигурност. От присъединението на Съединени американски щати към Световната комерсиална организация (СТО) през 1995 година са правени единствено две такива следствия. И в двата случая (този през 1999 година визира вноса на нефт, а от 2001 година - вноса на желязна руда и стомана) министерството на търговията отхвърля да предложи ограничавания.

Какви са евентуалните последствия за фирмите и стопанската система?

Американските производители на стомана и алуминий ще завоюват от мита върху вноса и от по-високите цени, до които те евентуално ще доведат. " Ще имате отбрана за първи път от доста време и още веднъж ще увеличите браншовете си ", сподели Тръмп на шефове на американски компании за произвеждане на стомана и алуминий в Белия дом.

Тези сметки обаче имат и противоположна страна - по-малък избор и по-високи цени за фирмите, които купуват стомана и алуминий, и техните клиенти.

" Митата върху стоманата и алуминия са увеличение на налозите, от което американците не се нуждаят и не могат да си разрешат ", уточни републиканецът от щата Юта Орин Хач, ръководител на финансовата комисия на Сената. " Насърчавам президента деликатно да обмисли всички затруднения от повдигането на цените на стоманата и алуминия за американските производители и консуматори ", добави той.

Освободени от нуждата да се конкурират с вноса, американските производители на стомана евентуално ще вдигнат личните си цени. Това пък ще принуди автомобилостроителите да вдигнат цените на новите коли, въпреки че някои може да решат да поемат по-високите разноски.

" Просто търсене и предложение. Ако премахвате или облагате доста огромна част от предлагането, и общата цена, цената на вътрешния пазар се подвига ", разяснява Лий Макмилън, анализатор на пазара на стомана и алуминий в Clarksons Platou Securities.

Американската асоциация на интернационалните автомобилни търговци изрази опасения, че митата могат доста да усилят цените на колите. Продажбите на коли в Съединени американски щати останаха без смяна през 2016 година на равнище 17.5 милиона годишно, предходната година леко се намалиха, а за 2018 година се чака нов спад.

" Започвате да залагате по-високи цени поради по-скъпата стомана за автомобилостроителите и това ще се натрупа върху редица фактори, които в действителност могат да забавят продажбите на коли в Съединени американски щати ", съгласно Карл Броър, издател на Kelley Blue Book.

Други браншове също са обезпокоени. " Това ще бъде огромен проблем ", отбелязва Джеймс Кауфман, президент на компанията Indianapolis Metal Spinning Co., която създава железни съставни елементи за производителите на автомобилни тасове и фарове. По думите му множеството компании за произвеждане на алуминий в Съединени американски щати не оферират сплавите, от които компанията му се нуждае. Така че той няма огромен избор, с изключение на да ги внася. " Ако локалните фабрики избират да не вършат такива сплави, не мисля, че потребителите би трябвало да бъдат наказвани поради това, че внасяме от чужбина ", декларира той.

Кауфман е угрижен също, че митата ще вдигнат цените на стоманата, която се употребява за продуктите му, а това ще понижи конкурентоспобността на компанията му по отношение на задграничните й противници.

Имат ли потребност от помощ производителите на стомана и алуминий В Съединени американски щати?

Свръхпроизводството на Китай наводни международния пазар със стомана и алуминий, потопи цените и ускори натиска върху американските производители. Почти половината стомана, създадена през декември да вземем за пример, идва от китайски стоманодобивни комбинати съгласно Световната асоциация на производителите на стомана. Китай е създал повече стомана, в сравнение с Съединени американски щати, Русия, Япония и 28-те членки на Европейски Съюз дружно.

Съединени американски щати обаче към този момент сложиха бариери пред китайския импорт. В резултат Китай е едвам на 11-о място измежду вносителите на стомана в Съединени американски щати и 4-то измежду вносителите на алуминий. Митата на Тръмп наподобява по-вероятно ще обиден правилния американския съдружник Канада, която е водач и в двете ранглисти - тя доставя 16% от стоманата и 44% % от алуминия, внасяни в Съединени американски щати.

" Всякакви подмятания, че стоманата или алуминият, създадени в Онтарио, са " опасност за националната сигурност " на Съединени американски щати, са подправени ", съобщи министър председателят на Онтарио Катлин Уини. " Канада и Съединени американски щати са основни съдружници и сътрудници и неизменима взаимна част от националната си сигурност ", акцентира тя.

Как може да отговори останала част от света?

Търговски анализатори предвиждат, че страните, наранени мощно от митата върху стоманата и алуминия, могат да подадат недоволство пред СТО. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер назова митата на Тръмп " безочлива намеса за отбрана на американската индустрия ".

Според Чад Боун, старши помощник на института за интернационална стопанска система " Питърсън ", Съединени американски щати имат извънредно слаби причини, че вносът заплашва националната сигурност. Всъщност американското министерство на защитата съобщи, че армията има потребност едвам от 3% от локалното произвеждане на стомана и алуминий.

За СТО въпреки всичко е извънредно извънредно да прави преценки за условията на страните членки в региона на сигурността. Поради това е допустимо организацията да премисли и да не пречи на Белия дом, отхвърляйки недоволствата против митата на Тръмп. Отхвърлени от СТО, другите страни тогава биха могли да прибегнат до наказания, може би употребявайки националната сигурност като предлог за налагане на лични мита./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР