Обемът на световния пазар на публични облачни услуги ще расте

...
Обемът на световния пазар на публични облачни услуги ще расте
Коментари Харесай

Публичните облачни услуги с висок ръст и при орязани бюджети

Обемът на международния пазар на обществени облачни услуги ще пораства с повече от 20% годишно, достигайки $1 трлн. до 2026 година, спрямо $446 милиарда през 2022 година, предвижда изследователската компания Forrester.

Дори с бюджетни съкращения, наложени от пандемията, пазарът на обществени облачни услуги се разраства бързо и доста компании се приспособяват към клауд платформите, разяснява анализаторът Лий Сустар от Forrester. Проблеми с растежа обаче може да зародят през идващите години.

„ Ще настъпи криза. Тъй като конкуренцията сред четирите водещи снабдители на обществен облак се ускорява, те са принудени да влагат съществено в разбори, изкуствен интелект и машинно образование и други първокласни диференцирани услуги, с цел да останат на върха ”, добавя Сустар.

През последните 10 години размерът на обществения клауд пазар нараства с повече от 30% годишно, с помощта на Amazon Web Services (AWS), Alibaba, Гугъл Cloud и Microsoft Azure. Според анализаторите, водещата платформа AWS оказва помощ на Amazon да работи в точка на доходност, до момента в който Гугъл Cloud регистрира огромни оперативни загуби на тримесечие.

Forrester чака облачните инфраструктурни услуги да образуват пазар от 500 милиарда $ до 2026 година, за който се борят огромните снабдители на клауд услуги.

Според анализаторите от Synergy Research Group, през второто тримесечие на 2022 година фирмите по света са похарчили общо $54,7 милиарда за услуги, употребяващи облачна инфраструктура, което е с 29% повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година В изчисленията си специалистите включват цената на решенията IaaS (инфраструктура като услуга) и PaaS (платформа като услуга), както и частни облачни среди.

IaaS и PaaS съставляват по-голямата част от пазара на обществени облачни услуги и растежът в тези сегменти доближи 31% на годишна база през второто тримесечие (април-юни) на 2022 година

IDC чака размерът на световния заоблачен пазар да пораства с 16,9% годишно. Прогнозата включва разноските непосредствено за облачни услуги, свързани професионални услуги (стратегическо обмисляне, помощ при внедряване, техническа поддръжка и др.), както и за хардуер и програмен продукт, употребявани в облачната инфраструктура.

Обемът на световния пазар на услуги за облачна инфраструктура ще пораства с 23,7% годишно и ще доближи $519 милиарда до 2027 година, предвижда Research And Markets.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР