Обемът на световната търговия се е понижил с 1,3 на

...
Обемът на световната търговия се е понижил с 1,3 на
Коментари Харесай

Световната търговия спада с 1,3 на сто заради атаките срещу кораби в Червено море

Обемът на международната търговия се е намалил с 1,3 на 100 от ноември до декември 2023 година, защото офанзивите на екстремисткото ислямистко придвижване на хусите в Йемен против търговски кораби в Червено море са довели до срив на транспорта на товари през този основен морски търговски маршрут. Това сочат данните на немския Институт за международна стопанска система в Кил (IfW Kiel), оповестени през днешния ден и представени от Българска телеграфна агенция. 

Превозът на товари през Червено море се е намалил понастоящем до към 200 000 контейнера на ден от приблизително по 500 000 контейнера дневно през ноември предходната година.  

Редица компании за морски товарен превоз, измежду които колосите " Мерск " (Maersk), Ем Ес Си (MSC) и " Хапаг Лойд " (Hapag-Lloyd), пренасочват корабите си, пътуващи от Азия, към пристанища в Европа. Вместо през Аденския залив в Арабско море и през Червено море те плават по доста по-дългия маршрут около нос Добра вяра, ситуиран в южната част на Африка.

Това удължава плаването им с до 20 дни, показва немският Институт за международна стопанска система. Неговото изследване демонстрира, че през декември вносът за страните от Европейския съюз е намалял с 3,1 %, а износът от Европейски Съюз е паднал с 2 %.

При Съединени американски щати е регистриран спад от 1,5 на 100 на износа и 1 на 100 на вноса, макар че комерсиалният маршрут през Червено море не е толкоз важен за страната, показват създателите на проучването. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР