Обемът на пазара на втечнен природен газ (LNG или ВПГ)

...
Обемът на пазара на втечнен природен газ (LNG или ВПГ)
Коментари Харесай

МАЕ вижда в лицето на САЩ лидер на пазара на LNG през 2022 г.


Обемът на пазара на полутечен природен газ (LNG или ВПГ) пораства с всяка година и към 2022 година ще доближи съвсем 200 милиарда куб метра, се споделя в отчета на Международната организация за енергетика (МАЕ) „ Global Gas Security Review 2017”. http://www.iea.org/publications/freepublications/publication/GlobalGasSecurityReview2017.pdf

В основата на растежа на LNG ще са Австралия и Съединените щати. Броят на страните внасящи LNG ще се усили - от 38 през 2016 година до 47 през 2022 година
Съединени американски щати, като един от главните играчи в международната търговия с LNG оказват доста въздействие както върху количествата полутечен природен газ на пазара, по този начин и във връзка с гъвкавостта на изискванията, при които LNG постъпва на пазара. Засега налагането на пазара става последователно, като един от главните проблеми е неизползването в задоволителна степен на съществуващите мощности в този бранш, излиза наяве още от отчета.
Общата налична мощ поради плановото техническо обслужване през предходната година остава на равнището от 2015 година - 81 %, което е под индикаторите за 2012 година - 86 %.

Според специалистите, мощностите не се употребяват по редица аргументи Първата и съществена си остава дефицитът на газ (в 66 % от случаите). На второ място, заради механически проблеми (20 % от случаите ) и на трето – от съображения за сигурност (14 %).
От не малко значение във връзка с достъпността до мощностите за втечняване е и районът. Така да вземем за пример, през 2016 година в Африка са били налични единствено 63 % от мощностите, поради липса на доставка на газ от Египет и механически проблеми в Ангола. Втечненият природен газ от Йемен е бил недосегаем заради гражданската война. В Азия 30% от индонезийските мощности не са били настоящи, поради проблеми с подаването на га.
Според отчета, през предходната година Алжир, Ангола, Египет и Йемен да показали най-ниско равнище на натоварване. Сред тези страни з предходната година се подрежда и Австралия, поради забавянето на завода за произвеждане на LNG от находището „ Горгон “, а в Аляска натоварването е било от порядъка на 61 %.

За съпоставяне достъпността до мощностите в Катар, която доставя до 30% от международният LNG е била 95 % през 2016 година При Русия и Норвегия резултатът за досегаемост до мощности е от порядъка на 90 %, макар че в двете страни работи единствено един цех за полутечен природен газ.
Независимо от непрекъснатите усложнения с достъпа до мощности, LNG към 2022 година ще заема значимо място в структурата на газовия пазар. Очакването е точно към 2022 година към този момент да са налице доста по-гъвкави условия за доставки, което, съгласно специалистите на МАЕ ще докара до подписване на дълготрайни контракти за по-големи количества.

Независимо, че от 2010 година каузи на размерите от LNG подписани без несъмнено предназначение на практика не се е трансформирал от 34 % през 2016 година, през 2022 година ще доближи до 53 %, предвиждат от МАЕ. Основен снабдител ще е Северна Америка, отпред със Съединени американски щати.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР