Обективно няма съществена промяна в цените на лекарствата у нас,

...
Обективно няма съществена промяна в цените на лекарствата у нас,
Коментари Харесай

За година са паднали цените на 20% от лекарствата, увеличени са при 3%

Обективно няма основна смяна в цените на медикаментите у нас, само че хората имат такова чувство поради високия % на доплащане и неналичието на генерично определяне. Това сподели през днешния ден по време на полемиките в парламентарната Комисия по опазването на здравето министър Асена Сербезова в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ Валери Лачовски.

Тя показа резултатите от инспекция, обхванала интервала от 1 януари 2021 до 1 януари 2022 година, при която е било открито, че за тази една година са били понижени цените на 575 от общо 2875 лекарствени продукта (със и без лекарско предписание) в Позитивния лекарствен лист или към 20% от включените в него препарати. Намалението е било най-ниско – към 7% при медикаментите, които са с 25% реимбурсация от НЗОК,

Увеличение са цените на 98 лекарствени продукта или към 3% от включените лекарства.

В листата на медикаментите с регистрирани пределни цени (само по лекарско предписание) има понижение на цената на 6 продукта (0,3% от общия брой) и нарастване при 52 продукта (2,7% от общия брой), уточни проф. Сербезова.

Тя напомни, че съгласно настоящата нормативна уредба цените на медикаментите не могат да се покачват над размера на инфлационния показател и това законово условие се съблюдава прецизно.

По думите на министъра, резултатите от този разбор ще бъдат показани и на идна в околните дни среща с специалисти на СЗО, които работят над отчета за достъпа да здравни услуги, включително и на медикаменти " Могат ли хората да си доплащат за здравни услуги ".
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР