Обединеното кралство възлага договор за 4 милиарда долара за изграждане на ядрени подводници AUKUS

...
Обединеното кралство възлага на три британски компании договор за 4
Коментари Харесай

Обединеното кралство възлага на три британски компании договор за 4 милиарда паунда (4,9 милиарда долара) за проектиране и производство на ядрена атакуваща подводница като част от програмата на страната AUKUS с Австралия и Съединените щати.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство в изявление в неделя заяви, че договорът с BAE Systems, Rolls-Royce и Babcock „представлява важен етап както за Обединеното кралство, така и за тристранната програма AUKUS като цяло“.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Австралия, САЩ и Обединеното кралство разкриват планове за ядрени подводници AUKUS„Бебешки стъпки“ за АСЕАН, докато приключва първите съвместни военни учения< /h3>Австралия ще обнови флота за морско наблюдение в сделка за 965 милиона долараАвстралия ще засили законите за бивш военен персонал, който обучава чужди армиикрай на списъка

Новите подводници, известни като SSN-AUKUS, „ще бъдат най-големите, най-модерните и най-мощните атакуващи подводници, управлявани някога“ от Кралския флот и ще „комбинират водещи в света сензори, дизайн и оръжия в един кораб“, каза.

Първите подводници ще бъдат доставени в експлоатация в Обединеното кралство в края на 2030-те години, а първите австралийски ще ги последват в началото на 2040-те.

Плановете за SSN-AUKUS бяха разкрити през март от лидерите на Австралия, Обединеното кралство и САЩ и дойдоха, докато трите страни увеличават усилията си да се противопоставят на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.

Корабите с ядрено задвижване – които имат много по-голям стелт и обсег и отбелязват първия път, когато Вашингтон споделя технология за ядрено задвижване с държава, различна от Обединеното кралство – представляват значително подобрение на сегашния дизелов флот на Австралия.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс по-рано описа сделката с AUKUS като „най-голямата стъпка напред във военния ни капацитет, която имаме от края на Втората световна война“.

Съгласно AUKUS Вашингтон също възнамерява да продаде на Канбера до пет от своите ядрени подводници от клас Вирджиния в началото на 2030 г.

Също така подводниците на САЩ и Обединеното кралство ще бъдат разположени в Западна Австралия веднага след 2027 г., за да помогнат в обучението на австралийски екипажи.

Анализатори казват, че програмата AUKUS ще засили възпирането пред лицето на все по-настоятелните действия на Китай в Тихия океан, включително в Южнокитайско море, където е изградил военни бази върху спорни разкрития и рифове.

„Като силно скрити платформи, способността на SSN да действат в оспорвани води, да преследват китайски военни кораби и подводници, да контролират стратегически морски пътища и задушни точки и да проектират мощност с крилати ракети с голям обсег ги прави един от най-ефективните начини за усложняване Китайско военно планиране и дайте на Пекин причина да спре, преди да използва сила“, написа Ашли Тауншенд, старши сътрудник по индо-тихоокеанската сигурност в мозъчния тръст на Фондацията Карнеги за международен мир, в коментар през март.

„Фактът, че SSN на САЩ, Обединеното кралство и след време австралийските SSN ще действат като комбинирани сили - с австралийци, включени и в американски и британски подводници - повишава призрака на хоризонтална ескалация, като принуждава Пекин да обмисли перспективата, че военните действия срещу всеки SSN или самата подводна база може да предизвикат участието и на трите нации“, добави той.

Междувременно Китай осъди AUKUS като незаконен акт на разпространение на ядрено оръжие.

Неговото външно министерство обвини Австралия, Обединеното кралство и САЩ, че пътуват „по-надолу по грешен и опасен път за собствените си геополитически интереси“. Пактът AUKUS произтича от „манталитета на Студената война, който само ще мотивира надпревара във въоръжаването, ще навреди на международния режим за разпространение на ядрени оръжия и ще навреди на регионалната стабилност и мира“, се казва в него.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР