Обединеното кралство наложи икономически санкции срещу пет руски банки и

...
Обединеното кралство наложи икономически санкции срещу пет руски банки и
Коментари Харесай

Лондон санкционира Черноморската банка, в която България е акционер

Обединеното кралство наложи стопански наказания против пет съветски банки и трима състоятелни руснаци, откакто президентът Владимир Путин изпрати войски в Източна Украйна, предават международните медии. Не излиза наяве обаче какви тъкмо са рестрикциите по адрес на финансовите институции.

Обръщайки се към депутатите в Камарата на общините, английският министър председателят Борис Джонсън сподели, че първият транш от наказания ще бъдат ориентиран към „ Россия Банк “ (Rossiya Банк), „ ИС Банк “ (IS Bank), „ Дженерал банк “ (General Bank), „ Промсвязбанк “ (Promsvyazbank) и „ Черноморска банка “ (Black Sea Bank).

Санкции се постановат и на трима души с „ доста висока чиста стойност “ – Генадий Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг. Техните активи в Обединеното кралство ще бъдат замразени, а на самите тях ще им бъде неразрешено да пътуват до страната. На всички физически и юридически лица във Англия също ще бъде неразрешено да имат връзки с тях.

Всички активи, които държат в Обединеното кралство, ще бъдат замразени и на засегнатите лица ще бъде неразрешено да пътуват тук “, сподели Джонсън по адрес на тримата олигарси.

Някои английски законодатели настояха Джонсън да бъде по-строг. Те желаеха олигарсите да бъдат изгонени от Англия, а съветските пари да бъдат „ изкопани “ от лондонското Сити. Стотици милиарди долари влязоха в Лондон и отвъдморските територии на Англия от Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 година През това време английската столица се трансформира в западния град, желан за свръхбогаташите на Русия и други някогашни руски републики.
Българската диря
Припомняме, че България има акционерно присъединяване в Черноморската банка за търговия и развиване в размер на 13.5%. Тя има 270 хиляди акции, което ни прави един от най-големите акционери.

Основана в края на 1994 година, банката е интернационална финансова институция на страните-участнички в Черноморското икономическо съдействие. Участие в нея имат още Албания, Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

От началото на своите интервенции през юни 1999 година, ЧБТР е одобрила за финансиране 388 плана в страните членки на обща стойност към 5.7 милиарда евро. От тях 38 плана са за България. Те са на обща стойност 491.3 млн. евро, което е 8.62% от общия кредитен портфейл на Банката и слага страната на шесто място измежду 11-те страни акционери, се показва в информация на българското министерство на финансите.

България е със статут на страна учредителка на ЧБТР и деен акционер. Българското дялово присъединяване в уставния капитал на Банката е в размер на 13.6 % или 270 000 акции. Страната е показана в управителните органи на Банката с шеф и заместник-управител в Съвета на шефовете и шеф и заместник-директор в Съвета на шефовете. “
Надежда за деескалация
Джонсън акцентира, че глобите идват поради дейностите на Русия, на която обаче както той, по този начин и други международни водачи дадоха „ всяка опция “ да деескалират напрежението посредством дипломация.

Няма да се откажем “, сподели Джонсън. „ Ще продължим да търсим дипломатическо решение до последния вероятен миг, само че би трябвало да се надигнем пред опцията нито едно от нашите послания да не бъде взето под внимание и че Путин е непреклонно решен да стигне по-далеч в покоряването и измъчването на Украйна. “

По думите на Джонсън това е първата порция наказания, като страната има подготвеност за още такива, в това число за координирана реакция взаимно със Съединените щати и Европейския съюз, в случай че обстановката ескалира още повече.

Джонсън сподели, че Путин „ явно нарушава “ интернационалното право, като публично е признава Луганск и Донецк за самостоятелни страни.

В понеделник съветският президент подреди на войски да влязат в отделилите се региони с „ мироопазваща “ цел. Действията на Путин бяха остро наказани от целия свят, като политиците сигнализираха за „ очевидно “ и „ недопустимо “ нарушаване на интернационалното право. Ситуацията ускори опасенията от огромен спор в Европа след месеци на тлеещо напрежение към военното разполагане на Русия по границите с Украйна.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР