Обединеното кралство и Австралия подписаха в Канбера ново споразумение в

...
Обединеното кралство и Австралия подписаха в Канбера ново споразумение в
Коментари Харесай

Великобритания и Австралия подписаха споразумение в областта на отбраната

Обединеното кралство и Австралия подписаха в Канбера ново съглашение в региона на защитата, като се пробват да подтикват започващата стратегия за атомни подводници със Съединени американски щати, съобщи Агенция Франс Прес.


Британският боен министър Грант Шапс подписа съглашението в Канбера с сътрудника си Ричард Марлес, като сътвори правна рамка, която улеснява приемането на войски и обмена на военно разузнаване.

Споразумението не съставлява цялостен пакт за взаимна защита, който би задължил едната страна да се намеси, в случай че другата бъде нападната.

То обаче включва " ангажимент за съвещания " по отношение на зараждащите закани и открива " съглашение за статута на силите ", което улеснява приемането на бойци от другата страна.

" Всъщност е извънредно, че Обединеното кралство и Австралия към момента не са имали контракт за съдействие в региона на защитата ", съобщи Шапс след церемонията по подписването.

Заедно със Съединени американски щати Австралия и Англия са членове на новосъздадения защитителен съюз AUKUS - знаков пакт, целящ да ограничи китайската военна агресия в Азиатско-тихоокеанския район.


Едва двегодишна, програмата AUKUS към този момент е застрашена, а някои се притесняват, че Доналд Тръмп може да я приключи изцяло, в случай че се върне на власт през идната година.

Анализаторът по въпросите на сигурността от Австралийския народен университет Дейвид Андрюс съобщи, че съглашението е дало по този начин нужния подтик на проекта AUKUS.

Основен дирек на пакта AUKUS е обещанието да се помогне на Австралия да построи и придобие флотилия от мощни нуклеарни подводници, което е едно от най-големите военни усъвършенствания в историята на страната.

Споразумението ще улесни, да вземем за пример, образованието на австралийски моряци на нуклеарните подводници на Обединеното кралство или базирането на английски екипажи в Австралия.

" Това е отражение на засилената ангажираност сред нашите отбранителни системи ", съобщи австралийският министър на защитата Марлес. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР