Обединените патриоти внесоха в парламента промени в Закона за уреждане

...
Обединените патриоти внесоха в парламента промени в Закона за уреждане
Коментари Харесай

Хр. Митев: Очаквам до края на годината окончателните промени в Закона за лихвоточките да бъдат приети

Обединените патриоти внесоха в Народното събрание промени в Закона за споразумяване правата на жителите с многогодишни жилищно-спестовни влогове, по-известен като закона за лихвоточките. Законопроект внесоха и от Българска социалистическа партия. На първо четене промени в настоящата нормативна база бяха признати и в предходното Народно заседание по искане на Реформаторския блок, само че в последна сметка дефинитивни промени не влязоха в действие.
Законът е признат през 1991 година, а срокът за отплата на хората с жилищно-спестовни влогове - неведнъж удължаван. И в този момент обаче десетки хиляди са чакащите лихвоточките им да бъдат изплатени. 

Валентин Христов, ръководител на Сдружението на притежателите на обезщетителни принадлежности, отбрани тезата, че би трябвало общоприет ремонт на закона. Той акцентира, че огромният проблем е разделянето на притежателите на влоговете на " правоимащи " и " правонямащи ". Всеки би трябвало да бъде обезщетен, тъй като малко или доста той е кредитирал тази страна, сподели Христов и означи:

Мнението ни е, че измененията би трябвало да бъдат изоснови, а не козметични , тъй като даже има и решение на Конституционния съд от 2009 година, което потвърждава че в закона има противоконституционни текстове, които още си стоят. Въобще не би трябвало да има никакъв краен период за изплащането на обезщетения по тези влогове , акцентира още Христов и и напомни:  

Близо 28 години са от началото на демократичните промени, а сагата с притежателите на жилищно-спестовните влогове в държавната преди време банка ДСК продължава, като няма и до ден сегашен решение, което да удовлетвори тези все още 155 хиляди притежатели на жилищно-спестовни влогове, които са незанулени през годините.

Законът с най-дългото име е променян неведнъж.  Сега депутатите от Обединените патриоти, които са внесли законопроект желаят следващите козметични промени, само че тези промени, съгласно мен, не отстраняват най-съществената и най-важната несправедливост  - разделянето на притежателите на по този начин наречените лихвоточки на правоимащи и правонямащи.

Какви са обстоятелствата?  Преди 1990 година жилищно-спестовни влогове са имали 315 046 български фамилии, вложили парите си  - т.е. кредитирали страната, за в миналото да получат и закупят жилище. През 1991 година, минали през първата инфлационна вълна, те са преобразувани по някакъв коефициент  в лихвоточки, като никой даже и до ден сегашен не дава изясненост къде отива въпреки всичко главницата на тези лихвоточки.  За интервала до 30-ти юни 2017 година страната е компенсирала едвам 106 хиляди влога, като цената на по този начин наречената отплата се движи през годините от една до осем стотинки. Едно от нашите съществени претенции е също от цената на тази лихвоточка да бъде вдигната, тъй като това е смешно дребна отплата. Също по този начин значимо е, че 54 хиляди фамилии непринудено са се отказали през годините да получат някакви трохички. И в действителност остават към днешна дата към 155 хиляди влога, които са незанулени.  И посредством непозволени, измислени ремонти в закони и по този начин нататък притежателите на лихвоточки през годините се разделят на правоимащи, които дават отговор на някакви условия да получат отплата (които са все още 55 хиляди души), за които се прави този законопроект и остават 100 хиляди души " неправоимащи ", т.е. 100 хиляди български фамилии.

Християн Митев , народен представител от групата на Обединените патриоти, който е един от вносителите на законопроекта, също се включи в диалога, като означи, че е значимо той да бъде признат на първо четене, като по-късно могат да се вършат оферти, които да влязат в окончателния вид. Митев заявява подготвеност на тези оферти да бъдат обърнато нужното внимание:

  

Смятам, че измененията въпреки всичко са някаква стъпка в посока на решение на проблемите на тези хора -  да, може би не на всички от тях, само че на процедура с внасянето на този законопроект се отваря законодателна опция и за други промени, освен за тези, които сме предложили. Аз нямам нищо срещу да обсъдим промени, които ще дойдат и точно и от неправителствения бранш и сдружението, което господин Христов. Ние сме внесли промени, които сме сметнали, че можем да ги изработим бързо, стъпвайки на предлагането, което сътрудниците от Реформаторския блок бяха създали в предходния мандат. За страдание в действителност, прекратяването предварително на пълномощията на Народното събрание тогава, попречи да бъде признат този закон на второ четене. Сега се надявам да извървим този път до дъно и този въпрос да бъде позволен, тъй като фактически доста години продължава тази процедура по погашение обезщетяване на жителите, които са имали многогодишни жилищно-спестовни влогове. С нашия законопроект,  а мисля, че и със законопроекта на Българска социалистическа партия, се планува отпадане на периода за погашение на декларираните искания, разясни Митев, като означи, че  биха си сътрудничили с сътрудниците си от БСП при работата по проблема, и уточни, че се надява и двата плана да бъдат признати на първо четене:

Аз мисля, че няма спънка да бъде прегледан този законопроект на първо четене и по-късно, несъмнено, да бъде прегледан и в залата, което ще отвори пътя за оферти сред първо и второ четене, което пък ще разреши пък да бъдат направени други промени. Според мен въпреки всичко е значимо този законопроект да бъде признат, защото въпреки всичко напълно скоро наближава заложения период за поръчки за отплата   - 30-ти ноември 2016 и за дефинитивно изплащане  - 31 декември 2019- та и е значимо тези периоди да бъдат изменени, защото в противоположен случай ще се надигнем пред това, което господин Христов сподели -  ще останат доста хора, без значение дали ще ги дефинираме като правоимащи или правонямащи,  които няма да получат някаква отплата. 

Готов съм да окажа подпомагане, стига да ме поканят от парламентарната комисия,  добави Валентин Христов.

Ние ще създадем всичко допустимо този законопроект да бъде гледан в оптимално къси периоди в комисиите, на които е разпределен и надлежно да бъде признат от пленарната зала, като се надявам това да се случи до края на тази пленарна сесия  - т.е. до края на годината, заключи Митев.

Той означи, че към този момент не са водени диалози с Министерството на финансите,  за обезпечаване на средства за  всички лихвоточки, само че такива диалози предстоят:

Аз чакам преди всичко да видя тяхното мнение по законопроекта,  само че е реалност че през предишния мандат имаше поръчки от страна на финансовия министър, че при задоволително финансови средства страната може да отдели и по-голям запас - точно, с цел да може да реши този проблем в оптимално съкратени периоди, а не той да бъде удължаван, тъй като с това движение може да се изплащат и до 2050 година. И още  - да се извърши закона във връзка с левовата равноценност и да се съобрази тя с инфлацията, защото в действителност осем стотинки е безумно дребна сума и тя не е променяна от 2008 година.

Цялото изявление чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР