Обединените патриоти внесоха в Народното събрание промени в Закона за

...
Обединените патриоти внесоха в Народното събрание промени в Закона за
Коментари Харесай

Предложение: КЕВР да дава разрешения за сделки с над 20% от капитала на ЕРП

" Обединените патриоти " внесоха в Народното събрание промени в Закона за енергетиката, с които се уголемяват пълномощията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) при покупко-продажби с дялове от сдружения, които тя е лицензирала, се вижда от уеб страницата на Народното събрание.
Законопроектът е предизвикан от договорката на чешката група ЧЕЗ, която е в развой на продажба на българския си бизнес на дребното българско сдружение " Инерком ". В хода й се видя, че държавните регулатори нямат законово съображение да управляват хода на договорката и да въздействат при избора на купувача.
С плана се предлага КЕВР да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ, " с оглед отбрана на националната сигурност и публичния ред ". Дава се опция КЕВР да отнеме лиценза на компания, която се разпорежда с над 20% от дяловете си, без да е получила съответното позволение.
В претекстовете се споделя, че от значително значение е кандидат-купувачите да са стратегически вложители, които да могат да подсигуряват дълготрайното стабилно развиване на енергийния бранш.
Според вносителите наредбата е нужна за отбрана на българския интерес, националната сигурност и публичния ред и за оптималната бистрота и изсветляване на най-важните браншове на българската стопанска система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР