Обединените патриоти внасят промени между първо и второ четене на

...
Обединените патриоти внасят промени между първо и второ четене на
Коментари Харесай

Патриотите искат пресичане на финансовите зависимости на магистратските организации

Обединените патриоти внасят промени сред първо и второ четене на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), свързани с финансирането на магистратските организации от непознати спонсори.

Предложението си Патриотите мотивираха със случая на предварителното освобождение на Джок Полфрийман, както и с второто сходно - това на Борислав Динков – за което се разбра след следствие на "Правен свят ".

Поводът е, че БХК повлия с позиция върху правосъдното решение за предварителното освобождение на килъра на Андрей Монов, а също така е награждавал и членовете на правосъдния състав Калин Калпакчиев, който е и ръководител на Съюза на съдиите в България, както и Весислава Иванова - някогашен изпълнителен секретар на същата съсловна организация.

БХК нееднократно е провел и семинари за магистрати. По тази причина от партията на Каракачанов внесоха преди дни сигнал в прокуратурата с искане правозащитната организация да бъде заличена.

В частност Обединени патриоти оферират нов член, в който се не разрешава магистратските организации да получават имуществени и финансови дарения, с изключение на от от членски импорт, имуществени вноски и дарения от техните членове, средства по стратегии и фондове на Европейски Съюз, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Това оповестиха пред медиите в Народното събрание съпредседателят на ПГ на "Обединени патриоти " Искрен Веселинов, зам.-председателя на Правната комисия в Народното събрание Христиан Митев и ръководителят на НФСБ Валери Симеонов.

"Предлаганото допълнение цели да обезпечи в оптималната степен невъзможността за външна интервенция и да укрепи независимостта на магистратите. Естеството на магистратската специалност, правосъдие надлежно държавно обвиняване и контрол за правда, постанова въвеждането на избрани ограничавания във връзка с финансирането на професионалните сдружения на магистратите.

Не се позволява друго финансиране или даване на имущество под каквато и да е форма на професионалните организации на магистратите с изключение на членски импорт, имуществени вноски, дарения от техните членове, средства по стратегии и фондове на Европейския съюз, както и средства по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм ", гласят претекстовете на Обединените патриоти.

"По този метод считаме, че, от една страна, охраняваме правилото за самостоятелност и безпристрастност при осъществяване на отговорностите на българските магистрати, въпреки това - публичния интерес, да бъдат постановявани такива правосъдни актове, които не са в сгода на избрана неправителствена организация или непозната страна, а да са в името на народа, както повелява българското законодателство ", разяснява Христиан Митев.

"Предложението ни е напълно естествено, то не е подбудено единствено от последния случай с предварителното освобождение на един жесток палач, то е обвързвано и с една порочна процедура, която се откри в последните десетилетия, на която би трябвало да се постави край, точка.

В противоположен случай някоя заран може да се събудим и да установим, че някоя правосъдна организация или Неправителствени организации е финасирано от Северна Корея, от Камерун, Доха, Саудитска Арабия и по този метод да съумява да прокарва едни по-меки решения в правосъдната зала във връзка с представителите на тези страни или пък на представителите на исляма ", разяснява и Валери Симеонов.

В изказването си Искрен Веселинов разяснява и обявата на "Телеграф ", която сподели, че след намесата на избрани свързани кръгове се е стигнало до предварителното освобождение на още един наказан за ликвидиране - Борислав Динков – от същия състав на Софийски апелативен съд (САС), пуснал Джок Полфрийман, освен това в същия ден.

"Съдебният състав, управителен от Калин Калпакчиев, освен пусна Джок Полфрийман по-рано от пандиза, към този момент има и втори подобен случай. И още веднъж забележими са следите на БХК, на деятели, които редовно се финансират зад граница. Затова от "Обединени патриоти " внасяме смяна, която считаме че ще увеличи независимостта на българския съд ", съобщи Искрен Веселинов.

От своя страна представителите на "Атака " - Волен Сидеров, Павел Шопов, Явор Нотев, Станислав Станилов, които към този момент не са част от Обединени патриоти, оферират свои допълнения към законопроекта за изменение на Закон за съдебната власт, с които да се вкара цялостна възбрана на магистратите да вземат участие в професионални и неправителствени организации.

"В сегашния миг е изключителна неточност във връзка със статута, правата и отговорностите им опцията и те да вземат участие в такива организации.

Практиката неведнъж сподели, че магистратите посредством присъединяване си в професионални и неправителствени организации постоянно се оказват под извънреден напън на външни ползи. Съдебната система е особена система, която е близка по своя темперамент с други консервативни и особени публични системи, в които не се позволява, по разбираеми аргументи, присъединяване на чиновниците им в професионални организации с нестопанска цел ", гласят претекстовете на вносителите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР