Обединените арабски емирства са известни по цял свят с огромните

...
Обединените арабски емирства са известни по цял свят с огромните
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Зелената пустиня

Обединените арабски емирства са известни по целия свят с големите си петролни находища, безкрайните си пустини и огромните планове. Най-големи от общо 7-те емирства са Абу Даби и Дубай, а трето е Шарджа. Всички те ценят това, което имат, най-много – жаркото слънце. Но се грижат и за това, което най-вече им липсва – зелената природа.

Така, в най-горещото море в света пораства гора – емирствата поддържат биоразнообразието посредством 60 милиона мангрови дървета.

Гора в пясъците

Силно солените води на Персийския залив, които се затоплят съществено в разгара на лятото, са враждебно място за оцеляване на множеството типове растителност.

В Абу Даби има кътче, където солената вода се слива с изгарящия под слънцето бряг, в който пораства гора. Гора, която освен оцелява, само че и процъфтява и основава естествено леговище за жителите на дивата природа.

(КАРТА Goоgle maps – Абу Даби - Jubail Mangrove Park)

Магровият парк " Джубайл " заема североизточния завършек на остров Ал Джубайл в Абу Даби, където плитките приливни водни пътища се разливат в морето. Отворен като туристическа атракция преди пандемията, паркът съставлява мрежа от крайбрежни алеи. Те минават през дърветата и над водата, и оферират близки срещи с растения, животни и птици.

“И до момента ние се учим от тези дървета. Въпреки че времето е извънредно горещо, а водата доста солена, те имат своята загадка – приспособяват се доста добре към неподходящите условия. Те филтрират солта и изпаряват водата посредством листата.Тези листа подкрепят акомодацията към високата соленост на водата. Малките частици, които виждате, са солта, която излиза през тях. Не можеш да отглеждаш мангрови дървета на всички места. Те сами избират мястото, а много постоянно и ние им оказваме помощ. Обичат приливните талази ”, описа шефът по биоразнообразие в Агенцията за околна среда в Абу Даби Ахмед Алхашми.

Тропическите мангрови гори са комплицирани екосистеми, които виреят в негостоприемни горещи, кални и солени води. Те пазят крайбрежните общности от стихии и наводнения, одобряват разнородни и застрашени типове и могат да смекчат изменението на климата посредством хващане на въглерода в атмосферата.

В този спокоен свят, надалеч от блестящите небостъргачи и замъглената от жега блъсканица на Абу Даби живеят над 60 типа птици, пет типа раци, фламинго, костенурки и рифова чапла.

“Мангровите дървета обезпечават доста умерено пространство, понижават шума от градовете. Затова и дивата природа процъфтява тук. И откриваме от ден на ден и повече скотски типове ”, сподели Алхашми.

Посетителите могат да прекарват часове, слушайки крясъка на птиците, шума от скачащите във водата риби и плискането на вълните.

“Много хора идват тук за разходки, други вършат йога. Предлагаме разнообразни интензивности – като каране на каяк. Красотата на това място се добавя и от обстоятелството, че тези дървета обезпечават хубава сянка ”, добави Алхашми. 

ОАЕ, които ще бъдат хазаин на срещата на върха за климата през ноември и декември, засаждат мангрови дървета от основаването си през 70-те години.

“Това е един от дребното региони на земята, където виждаме напредък на мангровите гори. И вместо това да е тъжна история, в която човешката активност унищожава екосистемата, това е история за вярата – виждаме мангрова екосистема, която процъфтява и пораства вследствие на човешката интервенция ”, съобщи Джон Бърт, който е професор по биология в Нюйоркският университет в Абу Даби.

Според Министерството на климата в Емирствата мангровите гори улавят 43 000 тона въглероден диоксид годишно. За всяко изгубено дърво се засаждат още три. В допълнение към сегашните 60 милиона дървета върху 183 квадратни километра, те възнамеряват да засадят още 100 милиона до 2030 година

Слънце през нощта

Подобно на всички страни, богати на нефт от Близкия изток, и Емирствата създават електричество от горивата си. Търсят обаче и различни източници на сила. И залагат на най-разпространения естествен запас – слънцето.

(Карта Гугъл maps – Нур Абу Даби

На час разстояние от Абу Даби слънчевата електроцентрала Нур Абу Даби зарежда всекидневието на 90 000 души. " Нур " на арабски значи светлина – нещо, което пустинята предлага в обилие. 3,2 милиона слънчеви панела са ситуирани на повърхност от 8 квадратни километра.

(графика

“Ние към този момент зареждаме Абу Даби със слънчева сила. Решихме да оползотворим слънчевите лъчи. Опитваме се да създадем силата все по-зелена ”, изясни Абдула Ал Кайоми, който е управител на плана " Нур Абу Даби ".

Панелите създават сила единствено при съществуването на слънчева светлина.

За да има ток и когато слънцето не свети – на 10 места в Абу Даби са конфигурирани акумулаторни акумулатори, зареждани от слънчевите панели. Командват се виртуално, от разстояние. 

“За всеки 4 мегавата имаме към 80 акумулатори. Работят като съхраняват електричество и могат да дават ток при изключителни обстановки ”, сподели Ахмед Ал Дахери от дистрибуторска компания на Абу Даби.

Ако токът спре, батериите могат да обезпечат до шест часа аварийно зареждане. 

Основен проблем за работата на слънчевите панели се оказва пясъкът. В пустинята пясъкът полепва по слънчевите панели, блокира светлината и понижава количеството на създадената сила.

Соларният парк на стойност 870 милиона $ има автентично решение, с цел да поддържа панелите чисти. Екип от роботи ги обхожда и отстранява прахуляк и боклуци, без да употребява вода. Всеки ден роботите изминават към 1600 километра.

(карта – Гугъл maps слънчев парк Мохамед Бин Рашид Ал Мактум)

Под арабското слънце напредва и друго монументално строителство – на слънчевия парк Мохамед Бин Рашид Ал Мактум - кръстен на емира на Дубай и министър-председател на Обединените арабски емирства.

“Капацитетът е 5000 мегавата, който чакаме да реализираме до 2030 година В момента сме постигнали 2427, свързани към мрежата. Ние постоянно се съобразяваме с потребностите на града. Градът се разраства, и когато търсенето се усили, усилваме и потенциала. Имаме доста сполучлив модел за чиста сила. При това обилие от слънце желаеме да се възползваме оптимално от този запас ”, сподели вицепрезидентът по диверсификация Мохамад Ахмад Джамал. 

(графика – 5000 мегавата до 2030 г.)

В парка се издига най-високата кула за съсредоточена слънчева сила в света - 260 метра. 70 000 специфични огледала концентрират слънчевата светлина в горната част на кулата. Тя съхранява топлота за 15 часа и обезпечава сила непрекъснато.

(графика – 260 метра, 70 000 огледала)

“Това в действителност не са слънчеви панели, това са огледала. И всички те се концентрират в централен правоприемник. Той приема цялата отразена слънчева светлина. Имаме процеси, които се случват сред студената и горещата течност, която е вътре, както и резервоари за предпазване. След това се създава пара и електричество ”, изясни заместник-мениджърът на Център за слънчеви нововъведения в Дубай Айша Мохамед Ал Ремейти.

В централата се създава и още нещо – по този начин наречения " зелен водород ". 

Там се намира първото задвижвано от слънцето оборудване за произвеждане на зелен водород в Близкия изток. Енергията е слънчева, по тази причина се счита, че водородът създаден тук, е изцяло екологично чист.

“Използваме слънчева сила, с цел да извлечем водород от водата. А този водород се счита за горивото на бъдещето. Ще ни помогне да декарбонизираме разнообразни браншове от стопанската система и да преминем от невъзбновяеми енергийни източници към по-чисто бъдеще. В момента го използваме през нощта, когато няма слънчева сила. Горим го през нощта, с цел да произвеждаме ток, без никакви нездравословни излъчвания. Тази централа е тестовата площадка за бъдещото приложение на водорода ”, добави вицепрезидентът на изследователския център към Дубайската организация по електричеството и водата в Дубай доктор Али Ал Алеели.

Стрoeжът на слънчевия парк Мохамед Бин Рашид Ал Мактум стартира преди 10 години, с инвестиция от 13,6 милиарда $. По проект планът би трябвало да приключи изцяло през 2030 година Тогава паркът ще доближи оптималната си мощ от 5000 мегавата, с които ще може да създава електричество за 1,3 милиона домове.

(графика – 5000 мегавата, 1 300 000 домакинства)

Ток от смет 

Само преди две години една от най-богатите страни в света е потънала в отпадък. И стартира скоростно създаване на фабрики за преправка на трупащите се боклуци. Така преди година отваря порти заводът в емирство Шарджа.

(карта - Sharjah Waste to Energy Plant)

Да получиш ток от отпадък. Заводът в Шарджа е първият по рода си в Близкия изток. Централата е обвързвана с електрическата мрежа на емирството. И генерира задоволително сила, с цел да зарежда над 2000 домове годишно.

“Ние изгаряме отпадъците и използваме топлината от изгарянето, с цел да произвеждаме електрическа енергия. Газът от изгарянето затопля водата, която е в тръбите и тази вода се трансформира в пара. Тя задвижва парна турбина, която създава електрическа енергия ”, сподели старши инженер Нуф Джамал.

В Обединените арабски емирства има уреди за подбиране и преработване на строителни материали, автомобилни гуми и електроника. Но фабрики като този, които преработват битовите боклуци в нови артикули, се броят на пръсти.

“Не одобряваме всички типове отпадък. Например - не са позволени рискови или промишлени химически боклуци. Извършваме прецизен мониторинг на всички газове, които излизат от завода ”, добави Джамал.

Експерти години наред предизвестяват, че изгарянето на отпадъците провокира спомагателни излъчвания на парникови газове в атмосферата.

“Много хора ни споделят – предотвратявате образуването на сметища, само че горите боклука. Затова имаме пречиствател. Имаме елемент за обработка на димни газове и за надзор на замърсяването на въздуха. Тези две технологии пречистват газовете, които излизат при горенето, като прихващат всички отрови от тях. И по-късно газовете, които излизат от завода, ще са чисти газове, които следват разпоредбите на Европейски Съюз за надзор на излъчванията. Дори имаме датчици вътре в комина, които непрекъснато регистрират равнищата при излизащите газове ”, акцентира той.

Когато проработи в цялостния си потенциал, заводът ще може да трансформира 300 000 тона отпадък годишно в електричество за 28 000 семейства.

(графика: 300 000 тона отпадък, ток за 28 000 домакинства)

Докато развиват високотехнологични фабрики и слънчеви паркове, Обединените арабски емирства не стопират и да строят. Не единствено добре познатите небостъргачи и кули, само че и най-екологичния град в света.

Преди 17 години тук стартира упорит план – за най-устойчивия град в света. Без въглеродни излъчвания и с нулеви боклуци.

Град без CO2

(карта анимирана Гугъл maps Масдар)

Масдар се намира на шест километра от летището в Абу Даби. Проектиран като бизнес център и дестинация за компании за чисти технологии.

“Масдар значи " източник ". Това демонстрира, че ние използваме естествените запаси, с цел да произвеждаме сила ”, изясни Мохамад Абделкадер Ел Рамади. 

По проект град Масдар ще е дом на 40 000 души, с спомагателни 50 000 пътуващи. Всички те – поделящи повърхност от шест квадратни километра.

(графика: 40 000 души, 6 квадратни километра)

“Сега имаме близо 4000 поданици. Както и 10 000 души, които работят тук всеки ден. Започнахме да развиваме и общности от хора, тъй като, когато имаш град, имаш и поданици – имаме такива, които живеят тук, такива, които идват за отмора, имаме учебни заведения, университети. Хората избират да живеят тук по разнообразни аргументи – ние сме доста покрай летището на Абу Даби, а и на съвсем равно разстояние сред Дубай и Абу Даби. Лесно налични сме до двата огромни града в ОАЕ. Дори всекидневните потребности, като да вземем за пример от супермаркети, към този момент съществуват за нашата общественост. Хората имат вяра в задачата на Масдар сити за екологично чисто живеене ”, описа шефът по устойчивостта в град Масдар Крис Уан.

Улиците и постройките на Масдар са особено проектирани да бъдат енергийно ефикасни. В обичаен арабски жанр, сенчестите, тесни пътеки основават прелестно пространство за разходка в горещия климат на района. Сградите са високи единствено пет етажа, покривите са със слънчеви панели, а навеси вършат сянка за пешеходците.

“От построяването на постройките до момента отчитаме сред 41-42% спестена сила от потреблението на електричество и изстудяване. Във връзка с въглеродните излъчвания, свързани със градежите, използваме по този начин наречените зелени материали, които могат да се рециклират ”, сподели той.

Температурата на открито нормално се усеща с 5-10 градуса по-ниска от околната пустиня. Разликата се дължи на градския дизайн. Ядрото на града, наречено подиум, е издигнато, а постройките са групирани близо една до друга, с цел да защитят улиците от слънцето.

“Имаме и вятърна кула. Тя работи като прихваща ветровете. На върха й има отвори, които се задвижват от посоката напразно. Така той се насочва надолу по кулата към земята. Спуска се и се популяризира там. Вътре сме добавили и по този начин наречената водна мъгла, която в допълнение охлажда въздуха. По този метод той слиза надолу по-бързо ”, добави Уан.

За превоз се употребяват електрически транспортни средства, налични за публично прилагане, с оптималната скорост от 130 км/ч. Те могат да се презареждат на зарядни станции в целия град. Масдар Сити към този момент е дом и на някои от най-модерните технологии за слънчева сила в света.

Под парещото слънце, устойчивите гори и решенията с обсег – бъдещето за ОАЕ е зелено.

“Гората, отвън нейната хубост, улавя въглероден диоксид в атмосферата в доста, доста огромни количества. Дърветата са съществено оръжие в битката с климатичните промени ”, съобщи Ахмед Алхашми.

“Трябва да приспособяваме нашия климат и да ставаме все по-зелени, макар че сме пустиня ”, счита Абдула Ал Кайоми.

“Това, което вършим в град Масдар е да разберем по какъв начин да живеем допустимо най-добре в естетика с околната среда, без значение каква е тя – доста гореща, влажна или студена. И, да, можем да сме зелени тук ”, безапелационен е Крис Уан.

“Щом ние можем да го създадем в пустинята, сигурен съм, че може да се направи на всички места другаде ”, добави доктор Али Ал Алеели.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР