Обединените арабски емирства са една от най-богатите страни в света.

...
Обединените арабски емирства са една от най-богатите страни в света.
Коментари Харесай

Каква заплата може да получавате, ако работите в Обединените арабски емирства

Обединените арабски емирства са една от най-богатите страни в света. Там на практика няма просяци, а чистата заплата приблизително надвишава 3500 $ на месец. Не е изненадващо, че повече от 85% от всички служащи в ОАЕ са чужденци. Хората идват тук, с цел да печелят пари, да се забавляват и да живеят пълноценно. Въпреки това, когато търсите място под жаркото слънце в едно от седемте емирства, не забравяйте да вземете поради редица точки: особеностите на манталитета, разликата сред локалните поданици и посетителите, изискванията на труд, климатичните индикатори и законовите нюанси, написа Prian.ru.

Днес популацията на ОАЕ е малко над 10 милиона души, по-голямата част от които са трудови мигранти. Според изследване на HSBC, извършено напролет на 2023 година измежду 7000 респонденти по целия свят, това е страната, която най-често се избира от експатите. В емирствата в действителност можете да си осигурите порядъчен стандарт на живот. Тук най-високи заплати имат 36% от интервюираните. Близо същия % считат, че това е доста обещаващо място за кариерно израстване.

Всяка народност измежду имигрантите има своя лична роля. Ливанците да вземем за пример работят най-вече в рекламната сфера. Филипинците, с помощта на най-малко малко знания по британски, се наемат в хотели, салони и заведения за хранене. Сред таксиметровите водачи постоянно ще срещнете пакистанци, на строителни обекти - индийци.

За рускоезични също е елементарно да си намерят работа. Например в туризма локалните управляващи слагат огромен залог върху този бранш на стопанската система. Ако вашият британски е на равнище всекидневен и не се стеснявате да работите в областта на услугите, значи има задоволително свободни места. А в случай че имате и висше обучение и търсена специалност, работата с положително възнаграждение е съвсем обезпечена.
В тази бъчва с мед има и катран. Получаването на поданство в ОАЕ е съвсем невероятно. Ако останете без работа или визата ви е изтекла, даже в случай че сте съумели да се ожените за локален гражданин, не разчитайте на паспорт - единствено децата ще го получат.

Изисквания към чужденци

Ако решите да работите в ОАЕ и да получавате прилична заплата, би трябвало да извършите най-малко тези четири условия.
 
Подходяща възраст
 
Пригответе се да бъдете дискриминирани: Повечето новобранци са на възраст сред 18 и 30 години. Ако приказваме за дипломиран експерт - до 35-40 години. Има изключения, когато фирмите вземат хора на възраст 45-55 години, само че това се отнася за експерти.
 
Владеене на британски език
 
Няма потребност да говорите арабски. Но британският е наложителен. Колкото по-високо е равнището, толкоз по-широк е кръгът от свободни позиции. Има разновидности за работа с главен британски или единствено съветски - само че заплащането ще бъде по-ниско.
 
 istock istock
Приятен външен тип
 
Повечето работни места са в бранша на услугите, тъй че привлекателният външен тип е извънредно значим.
 
Легализация на тапия
 
Задължително, в случай че сте висококвалифицирани. Нека разбираем с образеца на лекарите. Такива експерти постоянно се изискват в ОАЕ, само че изборът е сложен: страната има едно от най-високите равнища на медицина в света. За да получите работа в локална клиника, би трябвало да положите изпит, да потвърдите опит и обучение (на доктрина и практика) и да владеете британски език. Изпитите се организират два пъти годишно. И в случай че желаете да отворите лична клиника, би трябвало да получите лиценз. Страната има три министерства на опазването на здравето, всяко от които издава документ за работа в несъмнено емирство.

Кой е най-скъпият град за чужденци в света

Няколко думи за легализацията на тапия. Този развой лишава две до три седмици. Валидността на дипломата се удостоверява от консулството на ОАЕ. Това ще изисква:
 
* получават архивна информация от образователното заведение, което са завършили;
 
* превежда дипломата на арабски език, заверява я при нотариус, удостоверява пълномощията си в Министерството на правораздаването, заверява печата в Министерството на външните работи;
 
* прекачване на дипломата и архивния документ в консулството на ОАЕ;
 
* платете такса от 150 дирхама ($ 40,8).

Характеристики на работата

Независимо от националността и длъжността, всички чиновници в ОАЕ имат право на 30 дни заплатен отпуск. Ако работодателят не ви е оставил да почивате тази година, тогава идната година можете да вземете 60 дни отмора. Компанията не може да ви остави без отмора повече от две години поред. Приемащата компания постоянно заплаща настаняването на задграничен чиновник, здравна застраховка и от време на време храна. Повечето компании при наемане назначават изпитателен период, който може да продължи до шест месеца. Ако претендентът не е подобаващ, има право да бъде уволнен един ден.

След формалното назначение всяка от страните има право да приключи контракта. В случай на уволняване по самодейност на работодателя, периодите за известяван на служителя зависят от продължителността на работата му във компанията: в случай че служителят е траял по-малко от три месеца, тогава той може да бъде осведомен седем дни предварително; от три месеца до пет години - 30 дни, повече от пет години - 90 дни.
 istock istock
При уволняване по искане на чиновник би трябвало да се изпрати предупреждение до работодателя (който е посочен в трудовия договор). Но! Ако е минала по-малко от година от подписването на контракта, компанията има право да изиска възобновяване на всички разноски по наемането ви (документация, самолетни билети и др.). Освен това, в случай че работодателят не утвърди желанието ви за преустановяване на контракта авансово, може да бъде наложена възбрана от шест месеца до една година за по-нататъшната ви работа. В изключително тежки случаи (например, решите да напуснете на британски, без обяснение), възбраната може да бъде за цялостен живот. Ако договорът е преустановен по съглашение на страните, поискайте от работодателя уверение за липса на възражения.
В ОАЕ няма профсъюзи. Ако възникне спор сред шеф и чиновник, обстановката се преглежда от Главната дирекция по въпросите на пребиваването и чужденците (GDRFA) и Министерството на човешките запаси и емирствата (MOHRE). Решението може да се апелира в съда.

Трудова промяна през 2022–2023 година
 
Всички тези характерности са образувани в Обединените арабски емирства много от дълго време. Но безусловно през последната година и половина към тях бяха добавени редица фундаментални промени, признати като част от най-голямата промяна за последните 40 години в региона на заетостта. Нека се спрем по-подробно на главните нововъведения.
Работната седмица беше понижена до четири дни и половина: в този момент можете да почивате през втората половина на петък, събота и неделя (въпреки че нововъведението в началото засягаше единствено държавни организации, доста частни компании последваха примера). Продължителността на работното време също е намаляла: в случай че по-рано се изискваше да се работи 48 часа седмично, то в този момент нататък е единствено 40.

По съглашение с работодателя чиновниците могат: да не удължават работното си време от понеделник до петък, само че да извършват отговорностите си по-бързо, да речем, за три дни.

Сред нововъведенията е и премахването на безсрочните контракти: служащите се трансферират на контракти със период на годност до три години и опция за по-нататъшно удължение.
 istock istock
Когато е уволнен по самодейност на работодателя, експатът има право да остане в страната и да търси нова работа до 180 дни (преди - 30 дни). В същото време в границите на 14 дни след уволнението компанията е длъжна да трансферира компенсацията на служителя, в противоположен случай ще му бъде наложена санкция. В случай на гибел на чиновник, работодателят би трябвало да изплати обезщетение на членовете на фамилията му плюс да покрие разноските за връщане на тялото в родината му.

През 2023 година обезпечаването за безработица става наложително. Отсега нататък всички служащи в ОАЕ би трябвало да се включат в националната стратегия за обществено обезпечаване. Схемата е предопределена за две категории чиновници: тези, които получават до 16 000 AED(дирхами)  ($4356) на месец, и тези, които печелят над тази сума. От първия задържат 60 AED ($16,34) на година, от втория - два пъти повече. Максималните изплащания са надлежно 10 000 AED ($2725) и 20 000 AED ($5450). Служителите нямат право на обезпечаване, в случай че са: дисциплинарно уволнени; са подали оставка; изместен на нова работа; напуснал страната.  

Заплати

Онлайн платформата Numbeo, която пресмята разноските за живот в разнообразни страни, дава следните междинни числа за заплати и разноски в Обединените арабски емирства (към края на август 2023 г.).
 
Заплатата след налози е 13 048 AED (3 552 $). Очаквани месечни разноски за един човек - 3535 AED ($963), четиричленно семейство - 12 295 AED ($3347). И по този начин, наемането на апартамент с една спалня ще коства чиста сума - от 3027 AED ($824) отвън центъра на града до 4346 AED ($1183) в центъра.

Покупната цена на жилище варира от 7 413 AED (2 018 $) до 10 603 AED (2 887 $) на кв. м според от местоположението. А за комунални услуги ще би трябвало да плащате от 600 AED ($165) на месец.
Отново, това са междинни числа. Като цяло равнището на приходите на експатите, живеещи в ОАЕ, зависи от разнообразни фактори. Сред тях: поданство, пол, народност, подготовка, район на престояване. Имайте поради, че локалните поданици, при равни други условия, постоянно получават повече. Според някои отчети разликата може да бъде два до три пъти. Друга неправда, с която би трябвало да се примирите, е, че мъжете са склонни да печелят 7% повече от дамите във всички специалности за една и съща работа.

Заплатата в ОАЕ зависи от квалификацията на служителя. Ако нямате опит, само че имате висше обучение, тогава има късмет да получите заплата от $3000 на месец. Средното обучение " коства " на половина по-малко.
С опита всичко е просто: колкото повече е, толкоз по-високо е заплащането. Така че с опит от една година, ще имате най-малко 2 хиляди $ на месец (дори без образование). Служителите с две до пет години опит получават почти 35% повече новодошли. При трудов стаж от 10 години приходите се усилват с още 20%, от 15 години - с още 15% от горната страна.
 istock istock
Най-малко получават неквалифицираните служащи. Например чистачите и градинарите могат да разчитат единствено на 400 $ - това е долният предел на заплатата (минималната заплата в Емирствата не е законово установена). Но не забравяйте, че тези, които работят в бранша на услугите, не харчат пари за осигуровки, настаняване и храна, а пътуват до мястото на работа.
Най-щедрите работодатели са съсредоточени в Дубай. Разпределението на междинните месечни заплати по специалности в този град е почти следното. Най-високо платената група ($9,5-10 хиляди и повече) включва зъболекари, шефове и финансови шефове на компании. Мениджъри, фармацевти, юристи и юристи печелят сред $5 000 и $7 000. Машинни инженери, публицисти, архитекти и програмисти могат да чакат $4 000-4 600. Медицински сестри, учители, готвачи, служители на реда, фотографи, счетоводители и графични дизайнери получават от $3 000 до $3700.Заплатата на сервитьори, касиери, секретарки и административни асистенти е $2300–2700.

Данъци

За да насърчат задграничните експерти да дойдат в ОАЕ, управляващите взеха решение да не вкарват налог върху приходите на физическите лица. Физическите лица също са освободени от налози върху лихви, дивиденти, роялти, благосъстояние, завещание, дарове и финансови облаги. Чужденците с виза за престояване не заплащат пенсионен налог. Няма и налог върху колата, само че има такса за регистрация, която се заплаща еднократно, сега на покупката ($100-150 според от емирството).

Що се отнася до юридическите лица, от 2023 година фирмите, чийто годишен приход надвишава 375 хиляди AED (102 096 $), би трябвало да заплащат корпоративен налог върху приходите - 9%. Чуждестранните компании, занимаващи се с изследване и рандеман на петрол и газ, се таксуват с налог върху приходите в размер на 55%, клоновете на задгранични банки - 20%. Освен това юридическите лица с посоченото равнище на приход би трябвало да заплащат Данък добавена стойност в размер на 5%. На останалите не се начислява бизнес налог - това стимулира фирмите да отворят свои офиси в ОАЕ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР