Обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България

...
Обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България
Коментари Харесай

Кирил Петков: Променя се енергийната карта на региона

Обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция поставят началото на плаващия терминал за полутечен газ - един освен енергиен, само че и геополитически план, който ще промени енергийната карта на целия район, съобщи българският министър-председател Кирил Петков по време на церемонията по започване на строителството на терминала за полутечен газ в Александруполис.

Терминалът за полутечен природен газ край Александруполис ще е плаващо оборудване, където втечненият газ ще се съхранява и връща към газообразно положение. С 20-процентен дял " Булгартрансгаз " е измежду акционерите в терминала, който се планува да бъде приключен до края на 2023 година

Очаква се терминалът да усъвършенства районната и стратегическа роля на Гърция и в същото време да обезпечи различен маршрут за доставка на природен газ, който не минава през Турция. Александруполис ще стане четвъртата гръцка врата за импорт на природен газ с оптимален потенциал до 944 000 куб. м на час или 8,3 милиарда годишно.

Домакин на церемонията бе гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис. Гости бяха също министър-председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски, президентът на Сърбия Александър Вучич и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Терминалът за полутечен природен газ в Александруполис, " ще бъде " нова енергийна врата ", която ще помогне на Европа и Балканите да станат по-малко подвластни от съветските доставки ", съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, представен от електронното англоезично издание на " Катимерини ".

Кирил Петков сподели още, че денят ще бъде запомнен в политическата история на България и Гърция като ден на устрема за икономическа независимост и политическа самостоятелност. " На съветската инвазия в Украйна и невиждания напън, който Русия ни оказва със прекъсването на газовите доставки, ние, страните от свободна и демократична Европа, може да се противопоставим само дружно и да водим политика, зачитаща правилата на интернационалното право ", сподели Петков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР