Обединена българска банка (ОББ), KBC Банк България (Новото временно име

...
Обединена българска банка (ОББ), KBC Банк България (Новото временно име
Коментари Харесай

Три банки отменят отрицателните лихви по депозити

Обединена българска банка (ОББ), KBC Банк България (Новото краткотрайно име на Райфайзенбанк България) и Пощенска банка оповестиха, че ще отстранен таксите, които начисляват на бизнес и частните си клиенти за наличност по сметки. Промяната е обвързвана с решението, взето от Управителния съвет на Европейската централна банка, за увеличение на лихвата по депозитите с 50 базисни пункта. Припомняме, че преди ден ЕЦБ разгласи предстоящото първо покачване на лихвите си, като това се случи за първи път от десетилетие насам.
 ЕЦБ увеличи лихвените проценти за първи път от десетилетие насам
ЕЦБ увеличи лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

Централната банка утвърди и Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм

Отмяната на таксата за ОББ и KBC Банк България ще влезе в действие от 1 август 2022 година При Пощенска банка смяната идва още от 25 юли т.г. и ще касае таксите за предпазване на парични средства по влогове, депозитни и разплащателни артикули както за нови, по този начин и за сегашни клиенти.

Тарифите

Според настоящата цена на ОББ, банката начислява на бизнес клиентите си 0.8% годишна такса за наличност по сметки в лв. и евро до 500 000 лв., над тази сума такса не се постанова. Таксата за предпазване на парични средства на физически лица пък е 0.7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки, надвишаваща 400 000 лв. или тяхната равноценност в непозната валута (с изкл. на сметки в щ.д.). До този миг тази такса се начисляваше на годишна база и се плащаше ежемесечно.

Комисионата за наличност, която начисляваше KBC Банк България на бизнес клиентите си с над 200 000 лв. беше по 1% на годишна база. А на частните си клиенти, притежаващи също на суми над 200 000 лв. - таксата беше 0.7% на годишна база.

Месечна такса за предпазване на парични средства по платежни (разплащателни и спестовни) сметки, която начислява Пощенска банка на клиентите си физически лица с над 200 000 левова равноценност също е 0.7%, а тази за юридическите лица - бвше 0.90% на годишна база за предпазване на суми по (разплащателни, депозитни, сметки за потребителски активи, ескроу сметки и др.) сметки с над 500 000 лв..
 Три банки подвигнаха лихвите по депозитите
Три банки подвигнаха лихвите по депозитите

Възможно ли е влогът да носи рентабилност над 0%?

Как се стигна до тази такса?

Банките всеобщо вкараха таксата за наличия по сметки в края на 2021 година. В множеството случаи таксата беше в размер е 0.7% върху суми над 400 000 лв.. Това беше и следващата мярка, с която да бъде лимитирано трупането на средства в банките. Тя обаче беше и източник на спомагателни доходи за финансовите институции на фона на рекордно ниските лихви по заемите и глобата, която те търпяха поради това, че държат свободните си пари в Българската национална банка.

Постпандемичният интервал в действителност сътвори необикновената обстановка, нещо невиждано до момента в банковия бранш. Банките, които по природа желаят да притеглят депозити, защото те съставляват на ниска цена способ за финансиране, на практика, " гонеха " клиентите си и даже сътвориха интернет страници, посредством които помагаха на клиентите си да реалокират парите си другаде.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР