от френската авторка Джеси Инчауспе е една от най-нашумелите книги

...
от френската авторка Джеси Инчауспе е една от най-нашумелите книги
Коментари Харесай

Има ли наистина значение редът, в който ядем храните

от френската авторка Джеси Инчауспе е една от най-нашумелите книги в последно време, ориентирани към здравословното хранене. Както в нея, по този начин и онлайн в TikTok, напоследък се приказва много за способ в храненето, съгласно който е целесъобразно да ядем другите групи храни в избрана поредност. Как се отразява това на здравето и фигурата ни и има ли в действителност удобен резултат, споделят специалистите.
 Обядът - по кое време е най-правилното му време
Кое е най-хубавото време за обяд

И от какво зависи от

Най-напред прецизираме, че хипотетичните изгоди от консумирането на групите храни в избран ред са свързани с балансирането на равнищата на кръвната захар и нарасналото възприятие за задоволеност, което ни би помогнало да ограничим междинните похапвания пред деня.

Според този способ последователността на потреблението на храните, е следната: първо са зеленчуците, по-късно - протеините и мазнините, а най-после - въглехидратите.

Що се отнася до балансирането на кръвната захар, здравните специалисти настояват, че гореспоменатият ред фактически има някои преимущества. Когато ядем мазнините и протеините преди въглехидратите, бихме почувствали повече задоволеност. Този резултат се получава поради отделянето на хормон, наименуван глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1). Тъй като той оказва помощ за балансирането на глюкозата, се усещаме сити по-дълго време, апетитът ни е стеснен и по този начин предотвратяваме преяждането.

Освен това, когато одобряваме фибрите (чрез зеленчуци) преди въглехидратите, заобикаляме повишението на глюкозата след хранене, известно още и като пик на кръвната захар.

Според от 2022 година консумирането на зеленчуци преди въглехидрати фактически въздейства върху кръвната захар при хора с диабет вид 2. Резултатите демонстрират доста усъвършенстване на гликирания хемоглобин A1C (средните равнища на кръвната захар през последните три месеца) след пет години при участници, които са следвали модела на хранене в избраната поредност. Въпреки позитивните изводи, откривателите са на мнение, че въпреки всичко са нужни повече изследвания.

В същото време още веднъж през 2022 година  на осем изследвания открива, че при хора с диабет вид 2, които са се хранили в тази поредност, е регистрирана дребна или никаква разлика сред гликирания хемоглобин A1C, плазмената глюкоза и плазмения инсулин спрямо хора, които не са следвали реда при хранене.

Според създателите на този обзор няма съществени доказателства за евентуална изгода от препоръчваната поредност при хранене отвън общоприетите препоръки за страдащите от диабет вид 2.
 Сладките храни и признаците, че консумираме прекомерно доста захар
Признаците, че консумираме прекомерно доста захар

Тялото ни сигнализира

Заключението, което може да си създадем, е, че редът, в който ядем храните, евентуално може да бъде потребен, само че в това време това не е обезпечен метод за балансирането на равнищата на кръвната захар, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР