Нюкясълската болест при птиците е силно заразно заболяване, което обхваща

...
Нюкясълската болест при птиците е силно заразно заболяване, което обхваща
Коментари Харесай

Нюкясълска болест при птиците

Нюкясълската болест при птиците е мощно заразно заболяване, което обгръща пернатите по целия свят. Предава се посредством вирус NDV, който е мощно вирулентен и е присъщ за регионите на Мексико, Централна и Южна Америка. Той обаче се популяризира елементарно и се придвижва в Азия, Близкия изток и Африка. Щамовете, които предизвикват леки форми на заболяването, се популяризират в международен мащаб, а тези със приблизително тежко протичане се следят основно при гълъбите. Без да се следят при други домашни птици.

Вирусът, причиняващ болестта, е от фамилията на паравирусите - Paramyxoviridae. Възприемчиви към него са както домашните, по този начин и прелетните птици. Болестта се предава и на хората, само че под формата на конюнктивит, протича леко и се самоограничава. Гълъбовите птици може да изпускат вируса повече от година.

Предаването на вируса става посредством пряк контакт със инфектирани пернати или такива, които са носители. Птиците отделят вирус с фекалиите си и по този начин заразяват и околната среда. Директен контакт със тайни от инфектирани птици също е метод на предаване на заболяването. Вирусът е резистентен и може да оцелее седмици наред, изключително в студено време и при контакт със заразни повърхности, храна, вода, предмети и облекло се предава.

Инкубационният интервал е 21 дни. Всички птици, които са в едно ято, се заразяват при съществуване на болна птица. Това става за интервал от 2 до 6 дни. Клиничната картина е в необятни граници, само че най-често се показва в следното:

 Гълъб

- Респираторни проблеми- птицата киха, кашля, хърка;

- Нервни признаци - тремор, парализа на крилата, извъртане на шията;

- Диария;

- Не създават яйца;

- Смъртността може да доближи до 100 %.

Същите клинични признаци се следят и при инфлуенца при птиците, по тази причина са нужни клинични проучвания, с цел да се потвърди нюкясълска болест.

След като се потвърди диагнозата, се подхващат ограничения за предварителна защита, с цел да се опазят здравите птици. Те включват:

- Контролиране на напредването на птиците;

- Ваксинации на територията на всички птицеферми;

- Пръскане за стерилизация от ДДД фирми;

- Мониторинг на обектите, близо до огнища на болестта;

- Огнищата на болестта се унищожават.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР