Ню Йорк. Украйна няма да може да се присъедини към

...
Ню Йорк. Украйна няма да може да се присъедини към
Коментари Харесай

The New York Times: НАТО няма да пусне Украйна в Алианса в обозримо бъдеще

Ню Йорк. Украйна няма да може да се причисли към НАТО в обозримо бъдеще. Това мнение показаха в четвъртък колумнисти на The New York Times .

Според тях влизането на Украйна в Северноатлантическия алианс е възпрепятствано от няколко аргументи, една от които е несигурността на европейските членове на НАТО във връзка с влизането на страната в Алианса, което поради нуждата от консенсус за приемане на нов член, прави влизането на Украйна нереалистично.

Освен това създателите на публикацията показват, че макар многочислените изказвания на американската администрация по отношение на включването на Украйна в НАТО, нейният началник Джо Байдън постоянно е бил внимателен в сходни изказвания, а от края на 2000-те той е станал по-малко ревнив в позицията си по отношение на разширението на съюза на изток.

Освен това Съединени американски щати и други членове не са удовлетворени от напредъка на Киев в битката с корупцията. Според Transparency International страната се подрежда на 117 от 180 по този индикатор.

В умозаключение специалистите означават, че Русия има забележителен стопански лост във връзка с Европа, по-специално доставките на газ, тъй че доста от европейските страни ще предпочетат да не скапват връзките си с Москва. „ Като се има поради всичко това, Украйна съвсем несъмнено няма да извърши третия главен аршин за влизане в НАТО: утвърждение от всичките 30 членки “, заключават създателите на публикацията.

Северноатлантическият алианс на срещата на върха в Букурещ през април 2008 година одобри политическо изказване, че „ Украйна и Грузия в последна сметка ще станат членове на НАТО “, само че отхвърли да даде на двете страни проект за деяние за подготовка за участие, което е първата стъпка в правната процедура за присъединение на страната към организацията. През февруари 2019 година Върховната Рада утвърди промени в конституцията, които закрепват устрема на Украйна да се причисли към НАТО. Украйна също получи статут на сътрудник на НАТО с разширени благоприятни условия.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР