Ню Йорк. Това трябваше да бъде звездната година на Европа.

...
Ню Йорк. Това трябваше да бъде звездната година на Европа.
Коментари Харесай

Reuters: Това трябваше да е звездната година на Европа, но всичко се промени на 24 февруари

Ню Йорк. Това трябваше да бъде звездната година на Европа. Еуфорията на разноските след пандемията, подкрепена от значителни държавни разноски, трябваше да задвижат стопанската система и да оказват помощ на изтощените семейства да възвърнат възприятието за нормалност след две ужасни години. Но всичко това се промени на 24 февруари с нахлуването на Русия в Украйна. Нормалността изчезна и рецесията стана непрекъсната, написа Reuters в материал, показан без редакторска интервенция.

Рецесията към този момент е съвсем сигурна, инфлацията наближава двуцифрени цифри и зимата с щръкнал дефицит на сила бързо наближава. Макар и мрачна, тази вероятност към момента има възможност да се утежни, преди да има доста усъвършенстване през 2023 година

„ Кризата е новото обикновено “, споделя Александър Бомпард, основен изпълнителен шеф на търговеца на дребно Carrefour. „ Това, с което бяхме привикнали през последните десетилетия – ниска инфлация, интернационална търговия – свърши “, сподели той пред вложителите.

Промяната е трагична. Преди година множеството анализатори предвидиха стопански напредък през 2022 година от близо 5%. Сега зимната криза се трансформира в нещо неизбежно. Страдат и семействата, и предприятията, защото следствията от войната – високите цени на храните и силата – в този момент се утежняват от опустошителна суша и ниски равнища на реките, което лимитират превоза.

При 9% инфлацията в еврозоната е на равнища, невиждани от половин век, а в същото време понижава покупателната дарба, тъй като преди спестяваните пари в този момент отиват за бензин, природен газ и съществени храни.

Продажбите на дребно към този момент падат, месеци преди началото на отоплителния сезон и купувачите понижават покупките си. През юни размерите на продажбите на дребно са намалели с близо 4% по отношение на година по-рано, водени от спад от 9%, регистриран в Германия. Потребителите се обръщат към дискаунт вериги и се отхвърлят от висококачествени артикули, преминавайки към дискаунт марки. Те също започнаха да пропущат някои покупки.

„ Животът става все по-скъп и потребителите не са склонни да употребяват “, сподели пред кореспонденти Робърт Генц, съизпълнителен шеф на немския търговец на дребно Zalando.

Досега предприятията се оправят добре с помощта на превъзходната ценова мощност заради непрекъснатите ограничавания на предлагането. Но енергоемките браншове към този момент страдат. Близо половината от потенциала за размразяване на алуминий и цинк в Европа към този момент е изключен, до момента в който огромна част от производството на торове, което разчита на природен газ, е спряно.

Туризмът един от дребното светли лъчове, защото има хора, които желаят да похарчат част от насъбраните спестявания и да се насладят на първото си нехайно лято от 2019 година насам.

Но даже туристическият бранш е усложнен от неналичието на потенциал и дефицит на работна ръка, защото служащите, уволнени по време на пандемията, не пожелаха да се върнат. Ключови летища като Франкфурт и Лондон Хийтроу бяха принудени да лимитират полетите просто тъй като им липсваше личен състав, който да обработва пасажерите. В амстердамския Схипхол времето за очакване можеше да доближи до четири или пет часа това лято.

Авиокомпаниите също не можаха да се оправят. Германската Lufthansa трябваше да разгласява опрощение на клиентите си за хаоса, като призна, че е малко евентуално той да намалее скоро.

Задава се криза

Тази болежка евентуално ще се ускори, изключително в случай че Русия понижи в допълнение износа на газ.

„ Газовият потрес през днешния ден е доста по-голям; това е съвсем двойно повече от шока, който имахме през 70-те години с петрола “, съобщи Каролайн Бейн от Capital Economics. „ Отчетохме 10 до 11-кратно нарастване на спот цената на природния газ в Европа през последните две години “.

Докато Европейски Съюз разкри проекти за ускорение на прехода си към възобновима сила и отричане на блока от съветски газ до 2027 година, което го прави по-устойчив в дълготраен проект, дефицитът на доставки го принуждава да търси 15% понижение на потреблението на газ тази година.

Но енергийната самостоятелност има цена.

За елементарните хора това ще значи по-студени домове и офиси в кратковременен проект. Германия да вземем за пример желае публичните пространства да се отопляват единствено до 19 градуса по Целзий тази зима спрямо към 22 градуса преди. Също по този начин, това ще значи по-високи разноски за сила и затова инфлация, защото блокът би трябвало да се откаже от най-големите си и най-евтини енергийни доставки. За предприятията това ще значи по-ниско произвеждане, което в допълнение подкопава растежа, изключително в промишлеността.

Цените на едро на газа в Германия, най-голямата стопанска система в блока, са се нараснали пет пъти за една година, само че потребителите са предпазени от дълготрайни контракти, тъй че въздействието до момента е доста по-малък.

Все отново те ще би трябвало да платят избрана от държавното управление такса и откакто договорите се трансферират, цените ще скочат, което допуска, че въздействието просто ще пристигна със забавяне, оказвайки непрекъснат прогресивен напън върху инфлацията.

Ето за какво доста, в случай че не и множеството икономисти, виждат Германия и Италия, стопански системи № 1 и № 4 в Европа със мощна взаимозависимост от газа, скоро да навлязат в криза.

Докато рецесията в Съединените щати също е евентуална, нейният генезис ще бъде напълно друг.

Лъч вяра

Борейки се с проблемите на пазара на труда и бърз напредък на заплатите, Федералният запас на Съединени американски щати бързо покачва лихвените проценти и даде да се разбере, че е подготвен да рискува даже криза, с цел да укроти растежа на цените. За разлика от това, Европейската централна банка усили лихвите единствено един път, назад до нула, и ще работи единствено внимателно, като има поради, че повишението на цената на заемите на мощно задлъжнели страни от еврозоната, като Италия, Испания и Гърция, можеда подхрани терзанията по отношение на способността им да не престават да заплащат задълженията си.

Но Европа ще влезе в криза с някои мощни страни.

Заетостта е рекордно висока и компаниите се борят с възходящия дефицит на работна ръка от години. Това допуска, че фирмите ще се стремят да задържат служащите, изключително откакто се насочват към спада с релативно здрави маржове. След това това би могло да поддържа покупателната дарба, сочейки към относително плитка криза със единствено непретенциозно повишаване на настоящия рекордно невисок % на безработица.

„ Виждаме продължаващ изострен дефицит на работна ръка, исторически ниска безработица и огромен брой свободни работни места “, уточни членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел пред Reuters по-рано. „ Това евентуално значи, че даже да навлезем в рецесия, компаниите може да не са по никакъв начин склонни да освобождават служащи в необятен мащаб “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР