Ню Йорк. Експерти казват, че един от начините да се

...
Ню Йорк. Експерти казват, че един от начините да се
Коментари Харесай

Forbes: Невъзможно е да се блокира достъпа на Русия до банките, както и Москва да спре износа на газ за Европа

Ню Йорк. Експерти споделят, че един от методите да се попречи на съветския президент Владимир Путин да превземе Украйна е да се спре достъпа на Русия до световната банкова система. Това сякаш би трябвало да лиши Русия от достъп до твърда валута и поради това Путин да стартира последователно да изтегля съветските войските от украинската граница. Въпреки това, съгласно колумниста на Forbes Джон Тамни, истината е, че нито Съединени американски щати, нито която и да е друга страна имат рационален метод да изключат Русия от световните финанси.

Както продължава създателят на материала, американският $ и други надеждни международни валути, в действителност, както и самите финанси, придават ново значение на стоките и всичко, което може да бъде измерено физически. Разглеждайки всичко това от позиция на едно релативно свободно от наказания настояще, Русия има достъп до световната банкова система и долари, не тъй като Съединените щати го разрешават, а тъй като стопанската система й е задоволително мощна и източниците на финансиране интензивно се стремят да трансфорат в пари икономическата активност, която се прави там. Ето за какво, в случай че приемем, че Съединените щати са в положение да лишат Русия от достъп до американски източници на финансиране, не би трябвало да забравяме, че повече от половината от американските долари в послание през днешния ден циркулират отвън Съединените щати.

„ Парите отиват там, където се отнасят добре с тях и в случай че считат, че е безвредно за тях в Русия, те ще се втурнат там, изцяло игнорирайки желанията на американския вътрешен и външен политически хайлайф “, написа създателят на „ Форбс “.

Той отбелязва, че в случай че да вземем за пример президентът Байдън изиска от банките J.P. Morgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley да спрат интервенциите си в Русия, това няма да направи огромно усещане на финансовите институции, с които работят горепосочените банки. Ако Morgan и Goldman Sachs спрат да финансират икономическата активност в Русия, всички други интернационалните източници на финансиране ще се подредят на опашка, с цел да заемат мястото им в Русия.

Пазарният дял се печели с огромна компликация. В „ затворена стопанска система “ каквато международната стопанска система е невероятно да се пресечен финансовите потоци. Тези, които излизат от бизнеса, бързо ще бъдат сменени, написа Джон Тамни.

Той счита, че по същия мотив не би трябвало да има опасения, че в отговор на глобите Русия ще спре доставките на газ за Европа през зимата. Москва има потребност от пари, тъй че е малко евентуално да се откаже от толкоз скъп пазар, чийто дял ще бъде доста мъчно да се възвърне.

„ Всъщност всевъзможни стопански наказания, ориентирани към решение на избрани външнополитически проблеми, са алегорични. С други думи, невероятно е да се изключи достъпът на Русия до банките и тя не може да спре да изнася своя газ по същия метод. Как всичко това заплашва Украйна? Отговор няма, защото няма нито външнополитически познания, нито опит. Но може да се отговори на различен въпрос. Всички опити на специалисти, политици и външни политици да си играят на стопанска система, с цел да овладеят упоритостите на Путин, няма да доведат до нищо “, заключава създателят на материала.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР