Ню Йорк. Експерименталният самолет Stratolaunch, предназначен за въздушен старт на

...
Ню Йорк. Експерименталният самолет Stratolaunch, предназначен за въздушен старт на
Коментари Харесай

ТАСС: От Stratolaunch Systems разкриха подробности за първия полет на най-големия самолет на света

Ню Йорк. Експерименталният аероплан Stratolaunch, предопределен за въздушен старт на ракети-носители, разви по време на първия си изпитателен полет в събота, траял 2 часа и половина, оптималната скорост от 304,17 км/ч и доближи височина малко повече от 5 км, се споделя в известие, оповестено на уеб страницата на компания Stratolaunch Systems, на която принадлежи този летателен уред, предава ТАСС .
Stratolaunch се издига във въздуха над пустинята Мохаве в 06:58 по времето на Западното крайбрежие на Съединени американски щати (15:58 българско време). „ Stratolaunch Systems, учредена от Пол Алън, през днешния ден сполучливо извърши първия полет на най-големия аероплан в света Stratolaunch, който е издигнат напълно от композитни материали “, осведоми компанията. „ Самолетът, достигайки скорост от 189 благи в час, хвърча 2,5 часа над пустинята Мохаве на височина до 17 хиляди фута “, продължава Stratolaunch Systems.
От там прибавят, че екипажът се е възползвал от дебютния полет, с цел да оцени летателните характерности и специфичното ръководство на самолета преди наред да се приземи на космодрума в Мохаве. Компанията не е обявила тестванията. Първи за тях са уведомили фотожурналистите Мат Хартман и Джек Бейер, които са качили фотоси и видео на своите „ Туитър “ и „ Инстаграм “.
Според уеб страницата на Stratolaunch Systems, летателният уред се състои от два 73-метрови фюзелажа, съединени с общо крило, дълго 117 м. Самолетът е оборудван с 6 мотора Pratt&Witney. Тежи 250 т., а с цялостно натоварване – към 590 тона. Движението по пистата обезпечава 28-колесно шаси, а продължителността на полета без дозареждане е до 10 часа.
Stratolaunch е основан като въздушна платформа за изстрелване на ракети-носители Pegasus XL, предопределени за извеждане на спътници в орбитата. Предполага се, че на първия стадий самолетът ще носи една ракета, а в бъдеще – до три, закрепени на долната част на фюзелажа. След достигането на заложената височина – към 9 хиляди метра, ще бъде създадено стартиране на ракетата, по-късно се включва нейния мотор и тя извежда спътника на орбитата.
Stratolaunch Systems е основана през 2011 година от американския милиардер Пол Алън, един от създателите на корпорацията Microsoft. Алън умря от рак предходната година на 65-годишна възраст.

Today the #Stratolaunch aircraft flew for 2.5 hours over the Mojave Desert, reaching a top speed of 189 mph. Check out the historic flight here: #StratoFirstFlight pic.twitter.com/x29KifphNz
— Stratolaunch (@Stratolaunch) April 13, 2019

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР