Ню Йорк. Девет от страните, които са пред сериозен риск

...
Ню Йорк. Девет от страните, които са пред сериозен риск
Коментари Харесай

Daily Sabah: Според ООН, обезлюдяването заплашва икономиките на Източноевропейските страни

Ню Йорк. Девет от страните, които са пред сериозен риск да изгубят огромна част от популацията си през идващите десетилетия са от Източна Европа, чиито млади генерации се преселват на Запад, с цел да си намерят работа, написа в отчет на " Блумбърг ", формиран въз основата на данни от Организация на обединените нации, предава турското електронно издание Daily Sabah .
Цитирайки информация от Службата на Организация на обединените нации за стопански и обществени проблеми, в отчета се отбелязва, че от страните от някогашния Източен блок изтича младото работоспособно население, което бърза на запад по метод, който прилича индустриалната гражданска война.
Например, единствено Латвия е изгубила 25% от популацията си през последните 27 години и се очаквала през 2100 година то да е намаляло с 41% (спрямо 1989 година). Очаква се Естония да е изгубила 32% от популацията си за същия интервал, а за Литва процентите са 41.
В отчета се отбелязва, че обстановките в Украйна и Молдова са даже по-лоши. Организация на обединените нации планува, че те ще изгубят надлежно 36 и 51 % от своите популации до края на века.
Сред факторите, които способстват за обезлюдяването на района са мощните анти-имигрантски настроения, съгласно мнението на Bloomberg, ниските приходи и незадоволителния напредък. В отчета се показва, че междинният годишен приход в Европейски Съюз през 2015 година е бил 24 183 евро, до момента в който в Латвия, през същата година, е бил 6 814 евро.
Много младежи от Изток се изселват, с цел да стартират неквалифицирана работа в Нидерландия, Франция, Обединеното кралство и Ирландия поради икономическото състояние в страните си, се отбелязва в отчета, като се прибавя, че оставащото население в тези страни застарява.
Още един въпрос, който се визира от Bloomberg е анти-имигрантският сантимент в Източноевропейските страни, където държавните управления отхвърлят да одобряват бежанци, които са задължени да приютят.
За прекъсване на процеса на обезлюдяване е необходим стопански напредък, а с цел да се реализира напредък, страните би трябвало да обяснят на задграничните вложители какво считат да вършат по отношение на намаляващото население, съобщи някогашният министър на стопанската система на Латвия Вячеславс Добровскис пред „ Блумбърг “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР