Нямате кадри, защото не давате заплати Механизмът за минималната работна

...
Нямате кадри, защото не давате заплати Механизмът за минималната работна
Коментари Харесай

Бизнесът тръгна по домовете да търси работна ръка

Нямате фрагменти, тъй като не давате заплати Механизмът за минималната работна заплата излиза на ярко

Гладът за работна ръка принуди хасковски предприятия безусловно да тръгнат по домовете, с цел да търсят фрагменти. Фирма за синтетични нишки е налепила постройките в кварталите с разгласи за работа.

Не единствено в Хасково, популяризирали сме разгласи по селата и близките градове. От 4 година работим тук, само че не можем да намерим качествена работна ръка, разясниха от „ Си енд Си Текстайлс “. Преди 4 година турското сдружение се настани в халетата на някогашната фабрика „ Млада армия “ с желанието да наеме 1000 души и да се трансформира в най- огромния шеф в града, само че неналичието на работна ръка е перманентна.

Идват хора, работят 3 месеца и още преди да е приключило образованието, преди да са почнали да порастват заплатите им, напущат. Нямат трудови привички, не могат да се оправят, макар, че работата не е тежка, разясниха от компанията. В момента в нея работят хора от Димитровград, Гълъбово, Стамболово. Фирмата има серозни транспортни разноски. След празниците чакаме група от 25 души, откровено се надяваме най-малко половината от тях да са подобаващи, защото имаме незабавна потребност от 20 души, допълниха още там.

Липсата на трудови привички измежду търсещите работа се оказа огромен проблем и за японската компания „ Язаки “. Преди време тя разгласи публично възнагражденията, които заплаща в опита си да притегли качествени фрагменти. Дружеството е въвело и бонус система, която е обвързана с неналичието на отсъствия от работното място - всеки оператор, който съблюдава своя месечен график, получава още 280 лева към главната си заплата. Има и бонус „ доведи другар “. Заводът за автокабели обаче и сега изпитва дефицит, служащите му са от други елементи на страната като Ямбол, Сливен и Чирпан, за които с изключение на транспортни разноски, се натрупат и за хотели.

В същото време нови предприятия край Димитровград търсят хора и то квалифицирани. Освен турската компания за фарове Са-Ба, която разгласи, че има потребност от 300 души, скоро там ще проработи и дружество за дантели. В момента в димитровградското бюро по труда се търсят 11 инженери, 20 монтажници на кабели, 38 машинни оператори и други Местата са оповестени от преди месеци./Марица


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР