Нямаше да мога да продължа, ако не го направя. Щеше

...
Нямаше да мога да продължа, ако не го направя. Щеше
Коментари Харесай

"Това представление трябва да се направи в България": Галин Стоев поставя пиеса за войната в Украйна

" Нямаше да мога да продължа, в случай че не го направя. Щеше да ми бъде обратно да се виждам в огледалото ".

Така режисьорът Галин Стоев стимулира избора си да сложи пиесата " Хага " в Народен спектакъл " Иван Вазов ". Именно този театър ще е първата премиера за идващия сценичен сезон, когато ще се празнуват и 120 години от основаването на театъра.

" Хага " е пиеса от украинската авторка Саша Денисова, която през по-голямата част от живота си живее в Москва и гради кариерата си там. След 24 февруари 2022 година, когато избухна войната в Украйна, тя е принудена да напусне Москва и всичките й представления са спрени. Галин Стоев чува за нея от разнообразни места. Решава да отиде до Полша, където тя се е открила след началото на войната, с цел да гледа пиеса, в която тя работи с украински бежанци от лагерите.

След това се срещат няколко пъти и тя му споделя, че написа текст, който се споделя " Хага ". В началото на март представлението е било готово и Стоев още веднъж отива в Полша, с цел да го гледа. Първата му мисъл е, че би трябвало да го сложи във Франция, където работи самият той. " Но другото, което си споделих, е, че това зрелище би трябвало да се направи и в България ", споделя още Галин Стоев.

Текстът разиграва утопичен развой в Хага против военните закононарушения и тези срещу човечеството, които се случват сега в Украйна. В спектакъла на Денисова има комбинация сред документални разкази и художествени истории, а целият развой е забелязан през очите на дете.

Галин Стоев споделя, че до момента не е работил нещо в театъра, което да има толкоз директна и директна връзка с това, което се случва тук и в този момент. Въпреки че не живее и работи в България, той следи протичащото се у нас и споделя, че е ужасяващ от това, което се случва в политически и обществен проект и в действителност това е била мотивацията му да се занимава с текста на Денисова.
" На мен ми е доста мъчно през днешния ден да се нареждам като режисьор, като създател и да приказвам за безконечните полезности все едно нищо към нас не се случва. Мисля, че през днешния ден да се приказва за обич и трепетите на душата е доста хубаво, обаче не стига и не може. То удостоверява това, че продължаваме да вършим нещо сякаш светът към нас е същия, а той не е. И текстът " Хага " ми даде тази опция да сложа пръст в раната, която е тук и в този момент, за която не знаем по какъв начин да приказваме ", споделя Галин Стоев.

По думите на Стоев театърът може би е едно от дребното места през днешния ден, където към момента легално е разрешено да се организира спор за войната. Според него сходен спор чрез театър дава опция дружно да преживеем нещо доста съкровено, което да е обвързвано с поетична действителност, с чувство за метафизика, само че и наложително да ни връща тук и в този момент. Според него у нас липсва базисен консенсус по отношение на войната и ясно разграничение сред това кое е положително и кое зло. По думите на режисьора живеем в доста разграничено общество и това води до чувство, че у нас живеем във война, въпреки и тя за момента да е единствено на ментално равнище.

 Кадър от репетиционния развой на
© Народен спектакъл

Кадър от репетиционния развой на " Хага "

Той сподели, че е шокиран от отсъствието на украински флагове върху емблематични здания и институции у нас, с които да се показва съпричастност към нещастието, която изживява Украйна и нейният народ сега. Той също по този начин е засегнат, че доста представители на културния бранш не взимат позиция по този въпрос: " Невзимането на позиция е равно на колабориране. Всички тези въпроси мен ме изтезават надълбоко и аз вървя и диря в очите на хората, които срещам, някаква ответна реакция. Това е обвързвано и с голямото чувство на изтощение и яд, което аз и всеки един различен човек е изживял на 24 февруари предходната година. И продължава да изживява това нещо всеки ден в разнообразни версии ", споделя режисьорът.
" Ние се докарахме до такава степен сега в Народното събрание да имаме партия, която не се занимава с политика, а с агитация. Отговорността е на всички нас. И срамът е за всички нас. Имаме президент, който употребява безусловно същите опорки и термини, каквито употребява представителят на Путин - Дмитрий Песков. Всичко това е банализирано и никой не е скандализиран и засегнат. А дребното, които са възмутени, бълват своята неприязън у дома или зад тази маса като мен, само че какво от това? В този вид релативизъм всичко може да мине. И плявата може да мине за злато ", разяснява Стоев.

По думите му Путин през днешния ден твърди, че целият свят е против него и той се бори против целия свят, само че съгласно него Путин не се бори против целия свят, а против бъдещето: " Той е напълно извърнат към предишното и имперската концепция, ползвайки през днешния ден мисловни структури отпреди 200 години. Всъщност става думи за един безконечен анахронизъм, който е скърпен доста неприятно идеологически с бели конци и фетиш към гибелта. Това е безусловно морбидна идеология, която не допуска бъдеще. Тази война е фетиш към гибелта ", споделя още Галин Стоев.

Според него театърът цели да вдигне равнището на разсъдливост у гледащия и това за него също е било мотивация да избере да сложи точно " Хага ". Според него политическият спектакъл не е добре развъртян в България, нямало е и по кое време да се развие. Въпреки че в пиесата става въпрос за утопичен развой в Хага, какъвто по думите на Стоев хората чакат един ден в действителност да се случи, в спектакъла в действителност има и доста смешни детайли: " Има моменти, които са толкоз неуместни, че провокират прям смях. Има моменти, които са смразяващи. Има моменти, които те е позор да гледаш. И аз държа всички тези чувства и усеща да бъдат извадени ".

Стоев споделя, че Саша Денисова е работила дълги месеци с юристи и експерти, правила е изявленията с съветски олигарси, които са били близки до Путин: " Тя се е подготвяла дълго, с цел да построи тази конструкция и прави един талантлив ход. Тя споделя, че това е едно дете, което си показва всичко. И откакто детето си показва, всички рестриктивните мерки падат. И тук стартира същинският спектакъл и това, което те кара да схванеш, че не става дума за агитация или политически нервности, а за художествена реалност, която е в най-хубавата традиция на така наречен политически спектакъл ", споделя още Галин Стоев.

Премиерните дати за " Хага " са 19 и 20 септември, а. В спектакъла вземат участие артисти от трупата на Народния спектакъл, измежду които Деян Донков, Дарин Ангелов, Радина Кърджилова, Юлиан Вергов и други, както и студентката Кремена Деянова, която съгласно Галин Стоев е бъдещата нова звезда на българските спектакъл и кино.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР