Нямаме основание да вдигаме ветото"Беше много емоционално и беше много

...
Нямаме основание да вдигаме ветото"Беше много емоционално и беше много
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Отношението към българите в Северна Македония е недостойно!

Нямаме съображение да подвигаме ветото

"Беше доста прочувствено и беше доста тежко " - по този начин вицепрезидентът Илияна Йотова разяснява чутото от българите в Република Северна Македония по време на срещите ѝ в Битоля и Охрид.

Тя даде извънредно изявление пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1 " на незабавно след завръщането си от РСМ, където беше в събота и неделя.

"Не че не ги знаехме тези обстоятелства, само че когато човек ги види тези хора очи в очи, въпреки и да сме се виждали с тези хора и в България, научава такива обстоятелства, които човек не може да проумее - една страна, която се е запътила за действително участие в Европейски Съюз в 21 век - да не се дава работа на хора, единствено тъй като заявяват, че са българи, да нямат квоти (б.р. - за разлика от другите нации в РСМ, записани в Конституцията) за взимане на избрани места в администрацията и по тази причина да не бъдат класирани за състезания за работа. И това е най-меката част от проблемите на тези хора, другояче отношението към тях е в действителност неприлично, " сподели Йотова, която дружно с премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска, някогашния външен министър Екатерина Захариева, депутати от ръководещите и опозицията, политици от извънпарламентарни партии участва на формалното разкриване на Културен Клуб Иван Михайлов в Битоля.

"Виждате какво се случи с преброяването. Излиза по този начин, че българите са с 200 индивида по-малко от египтяните в нашата западна съседка. Казвам го с доста мъка, тъй като отново опираме до тематиката за правата. Тъй като аз разписвам указите за българско поданство - най-вече хора тъкмо от РСМ желаят българско поданство - и те имат право на това, тъй като имат подобен генезис, ще направя едно конкретизиране. 85 500 са указите, които са издадени от 2007 година насам. Казвам указите, тъй като има и деца с родител български жител, т.е. цифрата е много по-голямо. Колкото и от тези хора да са отишли да живеят в чужбина, колкото и да живеят в България, отново тази цифра е неразбираема. Хората ни демонстрираха задоволително способи по какъв начин се стига до цифрата 3 300 души ", сподели Йотова и разказа някои от тях: "Оказва се, че когато ги питат какви са и те споделят, че са българи, на тях са им желали български паспорт, документ за идентичност. Но не всички от тези хора имат български документи. Те просто споделят, че са българи. И изобщо какво значи в Европа, в претенциите една страна да бъде от европейското семейство, когато на процедура нейните жители се опасяват да кажат от какъв генезис имат, от какъв жанр са. Това са неразбираеми неща, а ние приказваме за Копенхагенски критерии, за участие и така нататък, а аз даже не мога да им обясня на моите европейски сътрудници - те не ме схващат, за тях това е невероятно да се случва... ", разяснява Йотова.

На въпрос на водещата, че Турция не признава преброяването, има ли съображение и България да не го признае, Йотова отговори: "Когато излязат окончателните резултати, аз ще дойда в това студио и сама ще ви кажа своето изрично мнение. На този стадий не виждам никакви учредения то да бъде прието. "

На въпрос на Милена Милотинова има ли освен това състояние съображение България да мисли за повдигане на ветото, вицепрезидентът Йотова съобщи: "На този стадий несъмнено не. България им 5 условия към РСМ, които са сложени доста от дълго време - още през 2019 година, когато се разбра, че от приемането и подписването на съглашението, нищо не е мръднало. 18 съвещания на Смесената историческа комисия и нито един ред, който да е изменен в текстовете на учебниците в учебните заведения в РСМ. Същото е във връзка с паметниците. "

Тя даде образец от последните дни. "Съвсем наскоро безусловно разрушен монумент на български офицер, няколко пъти е разбиван, няколко пъти - подигравка с него. Това е неприемливо и това би трябвало да стане ясно на нашите македонски сътрудници. Ние гледаме обективно - извършва ли РСМ критериите за европейско участие или не. Моят отговор: не ги извършва. Щом не ги извършва, договарянията не могат да стартират ", споделя вицепрезидентът.

По отношение на изказването в Народно събрание на министър Теодора Генчовска от предходната седмица, че България има две външни политики, Йотова разяснява:

"Ако има някакви спорове, недоразумения или недоразбиране, те би трябвало да бъдат изчистени. Ако някой от съветническия екип на министър-председателя си е разрешил някаква дързост в тази посока, считам, че те са задоволително рационални хора и взимат нужните ограничения това да престане. Когато споделяме, че в България има доста сериозна и безапелационна национална позиция във връзка с присъединението на Република Северна Македония, приказваме за народен консенсус, който е подплатен и с четири доста значими национални документа - Рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 година, Декларацията на Народно събрание единствено няколко дни по-късно, приказвам и за двете срещи при президента - консултативната среща, по-късно - и Консултативният съвет за национална сигурност. Всъщност тази делегация (б.р. за откриването на Клуба в Битоля) представляваше този народен консенсус. Бяхме представители на всички институции и на всички партии. "

Това изявление на министър Генчовска явно е тъкмо в посоката, в която са и моите съмнения, че с изключение на националния консенсус тук в страната, явно имаме и сигнали от разнообразни хора, може би и от екипа на министър-председателя, които се пробват да търсят някаква опция и на европейски равнище. Дават някакви уверения, че позицията на България ще бъде изменена. Ние имаме съответни условия към РСМ, с цел да вдигне ветото и нито едно от тези условия не е изпълнено, като се изключи едно-единствено (б.р. - нотата до ООН). Оттам нататък всички други неща, свързани с образователното наличие, свързани с опазването на паметниците в РСМ, а не непрекъснатите гаври с тях, свързани с реабилитацията на хората, които са потърпевши от предходния режим единствено за това, тъй като са имали българско съзнание, да не забравяме и тематиката за езика, която в последно време сякаш малко сме изоставили... Аз не съм сигурна дали езиковият спор няма да избухне всеки един миг, тъй като виждате - 18 съвещания (б.р. - на Историческата комисия) и нито един забележим резултат, съобщи Илияна Йотова.

"Специално ние от президентската институция, убеждавам ви, ще следим доста деликатно всяка една стъпка във връзка с българската позиция, изказана на разнообразни конгреси, на разнообразни равнища на Европейски Съюз. И пред Европейска комисия, и пред Съвета и пред Екологичен потенциал, тъй като документите, които ги цитирах доскоро, не ги цитирах на вятъра. За да има смяна в българската позиция първо би трябвало да има смяна във обстоятелствата и в действителността, а чак по-късно - смяна и в нашата национална позиция. За да може което и да е държавно управление, настоящето в това число, да показа друга позиция пред Европа, наложително това минава през полемика и за какво не - и решение на Народно събрание, тъй като ние до момента имаме единствено декларация. Струва ми се, че по един толкоз извънредно значим въпрос, доста внимателен, доста сензитивен и за нас българите, по- добре е позицията, българската да бъде решена от Народно събрание ", разяснява вицепрезидентът Йотова.

"Декларацията е задоволително мощна като текст, само че считам, че още по-солидно ще бъде посредством Решение на Народно събрание, " сподели Йотова, съгласно която и за самото държавно управление ще е добре, тъй като в една парламентарна република зад тила си то има и решението на Народното събрание и доста по-сигурно би се чувствало на интернационален терен.

По думите ѝ преди да се отвори първия преговорен клъстер, има две междуправителствени конференции, три оценъчни отчета на Европейска комисия за напредъка на РСМ по пътя за участието и 4 пъти Съвета на Европейски Съюз би трябвало да каже "да ", с цел да се стигне безусловно до първата преговорна глава. Освен това там в този първи клъстер е прословутата глава 23, в която се приказва за човешки права, правораздаване, за правдивост - неща, които Европейски Съюз за някакви други неща може да направи оттегляне, само че за тези правила няма по какъв начин, тъй като те са в основата за съюза.

"И тъкмо, когато се приказва за човешки права, се хвърляме назад в тематиката за правата на хората с българско съзнание, на българите в Македония, за които, за жалост, прекалено много приказваме тук и на европейско равнище, само че, ви убеждавам, че това не е тематика за македонското общество ", споделя Илияна Йотова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР