Няма злоупотреби в Центъра за асистирана репродукция и такива не

...
Няма злоупотреби в Центъра за асистирана репродукция и такива не
Коментари Харесай

Лекари и пациентски организации защитиха Центъра за асистирана репродукция и шефа му

Няма злоупотреби в Центъра за асистирана репродукция и такива не са открити в одита на Сметната палата от 10 юли. Забележките в него са насоки за възстановяване на работата, само че не са открити нередности, а поисканата оставка на ръководителя му е неоснователна и е опит за очерняне на медицината в България.

Тази позиция показаха пред публицисти през днешния ден представителите на Националната пациентска организация и на организации в областта на асистираната репродукция - Фондация " Искам бебе ", Сдружение " Зачатие ", и Фондация " Майки за донорството ", както и акушер-гинекологът и един от водещите експерти по инвитро в България доктор Георги Стаменов.

Скоро откакто излезе отчетът на Сметната палата за работата на Центъра за асистирана репродукция, където като най-сериозни проблеми бяха регистрирани дефицита на финансиране и бавното движение на утвърждение на процедурите, от пациентските организации " Заедно с теб " и " Диабет, предиабет и метаболитен синдром " желаеха оставката на шефа му доктор Мария Георгиева. Те настояват, че в някои клиники се организират ненужни инвитро процедури при дами, които имат несъвместими други болести и че това се прикрива с неизрядна здравна документи, а фондът не съумява да наложи надзор.

Д-р Георги Стаменов изиска съответни доказателства и заподозря зад изказванията ползи, целящи очерняне. Стаменов разгласи, че даже ще подаде сигнал до способените държавни институции като Национална агенция за приходите да се проверява от кое място идва финансирането на двете пациентски организации, които настояват, че има злоупотреби. Изтъкна и, че един от представителите на тези организации поддържа страница във " Facebook ", където се популяризират благоприятни условия за инвитро в клиники в Турция.

Мария Георгиева също се отбрани, като съобщи че в отчета няма данни за сходни злоупотреби и нарушавания. " Излизам тук от името на целия си екип. Всичко, което зависи от нас, се опитваме да го свършим в полза на идеята и на всички, които имат потребност от помощ ", сподели тя.

Предвижда се усилване на контрола към клиниките, които работят с Центъра за асистирана репродукция, увери директорката му. Подготвят се промени в медицинския стандарт по асистирана репродукция, както и в работата на Центъра за асистирана репродукция, разгласи Георгиева. В тях ще написа да вземем за пример, че с цел да получат финансиране от страната, клиниките ще би трябвало да потвърдят направени най-малко 100 пункции със лични средства, а тези, които са провели 250 пункции с държавни пари, ще подлежат на наложителна инспекция.

Новата държавна политика за инвитро процедурите планува финансиране на повече опити от разрешените до момента три, както и при дами с онкологични болести, осъществяване на генетични разбори на ембриони при хора с хромозомни аномалии и други, припомниха пациентските организации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР