Няма зло. Има нееволюирало добро Живейте ме, когато ме няма Как сизифовата

...
Няма зло. Има нееволюирало добро
Живейте ме, когато ме няма
Как сизифовата
Коментари Харесай

Няма зло. Има нееволюирало добро - духовни уроци от Ваклуш Толев


" Няма зло. Има нееволюирало положително "

" Живейте ме, когато ме няма "
Как сизифовата тъга да се трансформира в Сизифова сила? Как се върви по пътя на мъдростта? Кои са заветите на духовния Ваклуш Толев, 100 години след неговото рождение?
" Опитвах се да намеря причина да обичам хората. Това е първото, което Ваклуш ми даде. Той ми даде опция да виждам на хората не като братя и сестри, на равнище кръвен контакт и родство. Всеки човек носи в себе си свръхсила, която религиите назовават Бог. Трябва да усетим другия като Бог в развиване - с неговия капацитет и да създадем родство на духовно равнище, а не на равнище - красиво-грозно, умен-глупав " - това споделя в новия епизод на подкаста " Trendy " режисьорът Николай Василев за духовния преподавател Ваклуш Толев. е сниман в продължение на 20 години.



" Това, което Ваклуш ми сподели е, че с изключение на еволюцията на маймуната - има и еволюция на душата. Той приказва за пътя на мъдростта и за това по какъв начин човек може да направи еволюция в душата си. Затова Ваклуш е историческа персона и ще остане с концепциите си " - споделя Николай Василев, с който с изключение на концепциите на Ваклуш Толев се разисква и новото издание на " История на религиите ".

Богословът и мъдрец Ваклуш Толев стартира да изнася своите беседи по проблеми на духовността, етиката и културата, незабавно след измененията през 1989 година До кончината си през 2013 година обикаля десетки пъти цялата страна по покана на разнообразни просветителни и културни институции. През 1992 година е издадена първата му книга - " История на религиите ", а през 1993 година стартира публикуването на неговите лекции под формата на студии в списание " Нур " (негаснеща, нетленна светлина).

Толев учи право в Софийския университет, само че e изключен по идеологически аргументи след 9 септември 1944 година Изправен е пред Народния съд поради възгледите си и офицерския си чин в българската царска войска. Там декларира, че до момента в който е жив, с всички сили ще се бори за цялостното заличаване на комунистическата идеология. За тази смелост е наказан на пожизнен затвор, само че е разгласен за " безвъзвратен ". В пандиза обаче претърпява духовно събуждане, за което Николай Василев също приказва.

Следващата прожекция на кино лентата " Ваклуш " е на 25.03.2023 в Кино " Люмиер " от 15:30 часа. Предстои и на 08.04.2023 във Варна, Фестивален Конгресен център, както и на 10.04.2023 в Дом на киното в София. 

 Източник: Николай Василев, колаж: Петя Александрова, Dir.bg



Последвайте ни в: - - -
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР