Няма засилен миграционен натиск. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов

...
Няма засилен миграционен натиск. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Няма засилен миграционен натиск

Няма засилен миграционен напън. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов при чуването му в Народното събрание във връзка зачестелите произшествия с мигранти.

Шефът на Държавната организация за Бежанците Марияна Тошева изясни, че няма повишение на случаите в Центровете за настаняване, които са запълнени едвам на 50%. Темата бе мотив опозицията да упрекна ръководещите в прикриване на обстоятелствата.

Изслушването продължава към този момент 3 часа. Това, което стана ясно от отговора на вътрешния министър е, че от септември до в този момент има трайно понижаване на мигрантския напън, което се дължи на дейностите, които Вътрешното министерство ое подхванало по защитата на държавната граница и по надзор в страната. Калин Стоянов приветства предлагането на ГЕРБ щатни чиновници на вътрешното министерство да поемат защитата на границата ни, както и чиновници на Министерство на вътрешните работи да охраняват бежанските центрове.

Марияна Тошева съобщи, че има недостатъци в защитата на центровете, подбудени от това, че тя все още се реализира от частни компании, чиито чиновници са в пенсионна възраст.

" Няма засилен миграционен напън. Напротив, има трайна наклонност за понижаване на миграционния напън и това мога да го споделя с числа. От началото на тази година досега имаме предотвратени 5200 опита за нелегално прекосяване на българо-турската граница. За същия интервал на предходната година те са 15 6000, разликата е 3 пъти. Отделно, от което задържанията навътре в страна от началото на година досега са 260, а за същия интервал на предходната година те са 1260. Тези числа доста красноречиво демонстрират, че ние се оправяме с миграционния напън ", сподели вътрешният министър Калин Стоянов.

" Току-що господин министъра сподели, че от началото на годината до момента са арестувани 260 индивида. Нали по този начин? Това, което държа е публична информация от Министерство на вътрешните работи до нас депутатите. Първото изречение на тази информация гласи следното: Само през януари са арестувани общо 396 жители на 3ти страни, от които 76 на вход,109 на излаз и 219 са открит в противозаконен престой навътре в страната. Това е документално, черно на бяло и гласи 396. Същият министър доскоро сподели 260. Вие си правете изводите и дали въобще да вярвате на всичко, което изнася от трибуната ", съобщи Корнелия Нинова.

" Месечният разход за прехрана на всеки мигрант е 395 лева т.е. ние като български данъкоплатци всеки месец плащаме по 395 лева за прехрана на всеки противозаконен мигрант, който по някаква причина е настанен в едни от 6те центъра на Държавната организация за бежанците И по тази причина искахме актуалното чуване със следния простоват въпрос: Ще плащаме ли ние, българските жители, по 400 лева на месец да се опасяваме, да гледаме побоища и да ни бият нас ", изясни Петър Петров от " Възраждане ".

" Темата " мигранти, нарушители и бежанска рецесия " е обичана на Кремъл освен тук, само че и в цяла Европа. Естествено е микрофоните на Митрофанова да сеят боязън, ненавист, разделяне, неистини, дезинформация. Да си кажем обстоятелствата. Кризата за невиждан мигрантски поток няма. Има 192 лица признат за 3 месеца по Дъблинския правилник. Криза в центровете за настаняване - няма. Те са на половина празни и запълнени на 43% с едвам 1600 индивида ", сподели Искрен Митев от ПП-ДБ.

" Действително, ние сме недофинансирани ". Бяхме подали бюджетна прогноза от 22 500 млн. лева само че утвърждения бюджет за Агенцията, за 24та е 11 700 млн. за регистрирани спорове. За този интервал - 22ра, 23та, 24та година, произшествия са били регистрирани, само че те са под 30 на брой за година, а за тази година това е първият случай от битов темперамент вътре в център, който излиза отвън територията на центъра и смущава, тормози живеещите към центъра ", акцентира Марияна Тошева.

Вижте повече в директното включване на Николай Минков


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР