Няма замесени служители на Националната агенция за приходите при хакерската

...
Няма замесени служители на Националната агенция за приходите при хакерската
Коментари Харесай

С 5000 лева глоба могат да се разминат хакерите, придобили данните на НАП

Няма забъркани чиновници на Националната организация за приходите при хакерската офанзива, заяви шефът на Апелативната спецпрокуратура Николай Найденов пред краткотрайната анкетна комисия в Народното събрание. Той и шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров бяха изслушани от народните представители. Прокурорите припомниха, че за хакерската офанзива против приходната организация са упрекнати трима души - притежателят на компанията "ТАД Груп " Иван Тодоров, който е в ареста, и двама от чиновниците му - Георги Янков и Кристиян Бойков. Те са подведени по отговорност за присъединяване в проведена незаконна група и в дейности за основаване на ужас.

При офанзивата, която беше осъществена през юли тази година, бяха изтекоха в общественото пространство данните на близо 5 млн. души.

От думите на прокурор Найденов пред депутатите се разбра, че няма данни електронни подписи или ПИК кодове да са били компрометирани. Това се дължало на чиновниците на приходната организация, които не го позволили. От 5 до 15 години затвор следва за хакерите, в случай че обвиняването издържи в съда. На чуването в комисията обаче стана ясно, че че има и късмет упрекнатите да се разминат и с санкция с най-много 5000 лв..

На чуването пред краткотрайната анкетна комисия беше поканен и основният прокурор, само че той не можа да вземе присъединяване заради служебни задължения.

"Трябва да отправим рекомендации като народни представители към способените органи и да предприемем законодателни начинания за предварителна защита против хакерски офанзиви ", съобщи ръководителят на Временната анкетна комисия за Национална агенция за приходите и народен представител от ГЕРБ Красимир Ципов по време на съвещанието.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР