Няма връзка между това дали ние имаме някакви различия с

...
Няма връзка между това дали ние имаме някакви различия с
Коментари Харесай

Христо Иванов: ГЕРБ-СДС се крият зад ДБ, защото не знаят как да реализират първия мандат

Няма връзка сред това дали ние имаме някакви разлики с президента и преценката за това на кого да бъде даден третия мандат, счита той
От „ Демократична България “ към момента виждат опция да получат третия мандат. Това стана ясно от думите на съпредседателя Христо Иванов в коридорите на Народното събрание.

„ Няма връзка сред това дали ние имаме някакви разлики с президента и преценката за това на кого да бъде даден третия мандат. Третият мандат не съществува в Конституцията, с цел да направи президентът държавно управление по собствен облик и сходство, а съществува, с цел да има страната държавно управление. От тази позиция не мисля, че едното има връзка с другото. Още повече, че ние не търсим разлики, не търсим спор и не мисля, че разликите са такива, че да да може да се приказва за неспособност да гледаме в една и съща посока за това, че би трябвало страната да се ръководи “. разяснява Иванов.

На въпрос дали „ Демократична България “ би дала поддръжка за експертен кабинет отпред с „ Български напредък “ за какъвто се заприказва по време на консултациите на президента Румен Радев с партията на Стефан Янев, той отговори по този начин:

„ Както и да го назоваваме кабинета, въпросът е в оценката на неговата дарба да извърши нужните промени. Ние сме споделили какви са нашите цели, в това число правосъдната промяна. Каквато и да е формулата, ще оценяваме наличието на това, което се предлага, кой носи отговорност за него, какви гаранции има, че ще извърши дилемите, какви задания си слага “.

 Христо Иванов разяснява и поръчката на Кирил Петков, че в случай че се одобри хартиената бюлетина, Политическа партия няма да сформира кабинет.

„ Политическа партия са мандатоносител на втория мандат, тъй че тяхно право си е да си взимат решенията. Аз и преди приканих с цялостното схващане, че това, което се случва с Изборния кодекс не оставя доста място за оптимизъм, че е допустимо да се откри консенсус със здрав разсъдък, само че въпреки всичко считам, че би трябвало да оценим всички аспекти на опцията да се осъществя втория мандат и едвам тогава да се взима решение дали той да бъде осъществен или не. Просто на страната ѝ би трябвало ръководство “, безапелационен бе Христо Иванов.

„ Всички останали варианти - да се образува ръководство без присъединяване на Политическа партия и Демократична България или избори, биха били още по-лоши. От тази позиция моят апел беше и остава да не затваряме този прозорец. В последна сметка право на мандатоносителя е да си вземе своите решения “, счита съпредседателят на „ Демократична България “.

Той още веднъж акцентира, че от Демократична България не виждат условия, при които биха могли да поддържат първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Относно тезата на ГЕРБ, че Демократична България са ключ към съставянето на държавно управление с техния мандат, Иванов разяснява: „ Това повече ми наподобява на търсене на оправдание и криене зад нас, в сравнение с сериозен диалог, тъй като който желае да беседва за поддръжка с нас, знаят какви са нашите условия. Да се правиш, че не чуваш нашите условия, но викаш ключът е при тях, просто е опит да се скриеш зад нас от това, че не знаеш по какъв начин да реализираш първия мандат “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР