Няма статистика колко от българите, които живеят в Украйна, са

...
Няма статистика колко от българите, които живеят в Украйна, са
Коментари Харесай

Генадий Воробьов: Няма статистика колко от българите, живеещи в Украйна, са потърсили убежище в България

Няма статистика какъв брой от българите, които живеят в Украйна, са потърсили леговище в България след началото на военните дейности. В момента има издадени към 50 000 документа за протекция от страната, само че не мога да кажа какъв брой от тях са българи. Това сподели в предаването " Човекът на фокус " на Радио " Фокус " бесарабският българин Генадий Воробьов, който от 2019 година оказва помощ на българските деца в Украйна.  

Българите в Украйна са сред 200 и 300 хиляди. Това не са само бесарабски българи, а и българи от Николаевска, Херсонска, Запорожка област, означи той. В Одеска област живее най-голяма група етнически българи.  

Около 80 са селата в Бесарабия, населявани от българи. " 50 са в границите на Измаилски регион и към 30 – в Херсон, Николаев и Запорожие. Потенциалът на Бесарабския край е голям. Бесарабският край се намира наоколо до най-голямото пресноводно езеро в Украйна и второто в Европа след Балатон – езерото Ялпуг, което дава опция за развиване на селско стопанство и отглеждане на животни “, описа бесарабският българин. 

Военни дейности има и в сърцето на Бесарабия, съобщи Геннадий Воробьов. " Всички смятахме, че този район е много спокоен, тъй като е на границата с Румъния – страна на НАТО, само че това не пречи на окупаторите да стрелят даже в тези територии “, уточни Геннадий Воробьов.  

Бесарабският българин описа, че преди 20 години идва в България, с цел да учи по стратегия на МОН, която дава опция на всички украински жители с български генезис да учат в български висше образователно заведение. От тогава живее и работи и в двете страни. 

Заедно с Таня Бондаренко вземат участие в разнообразни планове в помощ на българите в Украйна. Един от тях събира и дава на български учебни заведения в бесарабски села компютри, преносими компютри, книги по история на България. " Когато казахме, че идваме, всяко едно учебно заведение се приготви да ни посрещне – изкараха всички деца на плаца, облечени в носии, със флагове, поздравяваха ни с български песни, с " Аз съм българче “, с самун и сол. Не сме очаквали сходно посрещане. За тях това беше нещо доста. Ние се чувствахме в действителност задължени да го създадем, тъй като можем да го създадем. Те в това видяха също своето избавление и страстите бяха доста мощни “, описа Геннадий Воробьов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР