Няма съмнение, че украинските сили направиха значим пробив на юг

...
Няма съмнение, че украинските сили направиха значим пробив на юг
Коментари Харесай

Пробивът. Проблясъци и надежди в напредъка на Украйна

Няма подозрение, че украинските сили направиха важен пробив на юг в Запорожка област. Следващата им цел е град на още 20 км на юг. Напредването е постепенно, а съветските сили трансферират най-хубавите си елементи по други посоки. Какво и по кое време ще съумеят още да реализират украинските войски?

Пейзажът сред украинските села Роботино и Вербове , в южната Запорожка област на Украйна, съставлява открити и равни правоъгълни аграрни полета. В момента те са осеяни с артилерийски кратери и нарязани от шрапнели дървета. Земята е раздрана от редици от изкуствени изкопи, тунели, пирамидални бетонни блокове, наречени " драконови зъби ", и безчет противотанкови и противопехотни мини.

Те са известни като " линиите на Суровикин " - трипластова защита, наречена на съветския военачалник, който подреди построяването им предходната година, с цел да осуети всяко украинско изпитание да пробие и да се опита да надхитри съветските сили по 1200-километрова фронтова линия.

Три месеца след най-голямата си контраатака в 18-месечната съветска инвазия, Украйна е подготвена за дребен, само че значим прогрес, който се трансформира в крайъгълен камък на бойното поле покрай Орихив .

Пробивът на цялата линия Суровикин отвън Вербове би означавало завладяване на селото и разширение на зоната на надзор, която украинските сили сътвориха на юг от Роботино. Населеното място беше завладяно на 28 август.

Така украинските сили могат да доближат основната автомагистрала от Орихив до Роботино и по-късно да се придвижат 20 км на юг към Токмак . Градът е железопътен възел и значим кръстопът.

Стигнат ли до Токмак, украинските войски ще са задоволително близо, с цел да ударят Мелитопол - огромен крайречен град, ситуиран на още 50 километра по на юг. Те ще застрашат и крайбрежната автомагистрала, която съветските сили употребяват за транспорт на хора и доставки до окупирания полуостров Крим .

" Факт е, че освен че първата линия на [руската] защита е пресечена. В този миг се водят боеве на втората линия ", сподели Евген Дикий , някогашен офицер от украинска военна част, известна като батальон " Айдар ".
Руското командване знае чудесно каква е цената в този момент, какъв е залогътЕвген Дикий
" Руското командване знае чудесно каква е цената в този момент, какъв е залогът ", пред рускоезичната телевизия на Радио Свобода " Настоящее время ".

" Затова борбата за Токмак ще бъде доста тежка. Те ще хвърлят там всички запаси, които са им останали. И всъщност в този момент въпросът е кой първи ще остане без запас. Защото ние поносим много съществени загуби в това нахлуване, само че съветските загуби също са обилни ".
 Украински боец от 53-та бригада стреля от окоп на фронтовата линия покрай Донецк, 19 август 2023 година
" Съгласен съм с тезата, че руснаците се опасяват от пробив в Запорожие ", споделя Мачей Коровай , полски боен анализатор и подполковник от запаса в полската войска.

В за " Гардиън " бригаден военачалник Олександър Тарнавски , който командва украинската формация " Таврия ", също твърди, че войските са пробили първите линии на защитата на Суровикин край Роботино.

" Противникът [призовава] запаси, само че рано или късно руснаците ще изчерпят всички най-хубави бойци. Това ще ни даде подтик да нападаме повече и по-бързо ", сподели Тарнавски.
Съобщенията за украински прогрес или за това, че силите са на прага на пробив, се удостоверяват от сателитни фотоси
Съобщенията за украински прогрес или за това, че силите са на прага на пробив, се удостоверяват от сателитни фотоси и информация от други източници. Руски военни блогъри също показаха украинския прогрес.

" Врагът се пробва да нападна сред Вербове и Новопрокопивка ", съветският блогър Юрий Котенок в Телеграм. " Там нещата са съществени. Съществува опасност от пробив. Русия ангажира запаси там. Линията се държи от високоустойчиви елементи. За страдание те не са задоволителни. "
 Украински бойци стрелят към съветска позиция на фронтовата линия в Запорожка област, 24 юни 2023 година
След месеци на прегрупиране и попълване на запасите, на 5 юни Украйна стартира съсредоточена контраатака на три места по продължение на 1200-километровата фронтова линия. Те са южно от град Орихив , южно от село Велика Новосилка и покрай Бахмут в Донецка област.

Украинските старания бяха подкрепени от очакванията, че военната помощ от Запада ще оказват помощ на войските да пробият съветската защита.

В дните след началото на контраофанзивата обаче украинските елементи се сблъскаха с линията Суровикин, която Русия построява от месеци. Оттогава темпото на напредъка доста понижа, като украинските войски напредваха постепенно и трудно. Според една от оценките " на всеки пет дни се напредва с към 700-1 200 метра ".

На към 100 км североизточно от Орихов, по поречието на река Мокри Яли да вземем за пример, на украинските сили им лиши повече от три седмици да завладяват две села южно от Велика Новосилка.

Според анализатори от основания във Вашингтон самостоятелен Институт за проучване на войната (ISW) и други откриватели, на 4-5 септември украинските сили наподобява са минали най-малко една от " линиите на Суровикин " в западните околности на Вербове.

В коментар за украинската телевизия полковник Олександър Щупун от украинската формация " Таврия " сподели, че втората отбранителна линия край Вербове е внушителна, само че не толкоз мощна, колкото първата.

Въпреки това бавният прогрес провокира отчаяние в някои западни столици, най-много във Вашингтон, където администрацията на Съединени американски щати е предоставила близо 70 милиарда $ под формата на оръжие, съоръжение и филантропична помощ.

Русия се опита да се възползва от това отчаяние. В отговор на репортерски въпрос по време на конференция с турския президент Реджеп Ердоган президентът Владимир Путин назова украинската контраатака за " несполучлива ".
Как наподобява пробивът на първата отбранителна линия на Русия В Южна и Североизточна Украйна се водят интензивни боеве, а Киев твърди, че в тези области е пробита първата и най-силна отбранителна линия на съветската войска. В същото време съветските сили пробват атака в други точки.
Твърдението на Путин обаче е в несъгласие със известията от предходната седмица, че съветските командири са трансферирали най-малко едно огромно парашутно поделение в помощ на войските край Токмак.

Става дума за 76-а въздушнодесантна бригада, която се бори в региона на североизточния град Кременна.

" Руската войска е изразходвала всички оперативни и стратегически запаси. Ако желаят да се спасят, би трябвало да вземат най-хубавите елементи от други посоки ", сподели военният анализатор Коровай.

По думите му в случай че интензивността на бойните дейности остане същата, теоретично до края на есента съветската войска ще би трябвало да отстъпи запорожко-азовското направление.

Въпреки напредъка, някои специалисти приканват към самообладание и реалистични упования за това какво и по кое време ще съумеят да реализират украинските войски.
Сегашната контраатака на Украйна няма да изхвърли Русия - не че някой е очаквал товаРичард Барънс
" Сегашната контраатака на Украйна няма да изхвърли Русия - не че някой е очаквал това. Нито пък е евентуално да понижи окупацията на половина преди зимата, което може би беше една от по-оптимистичните цели ", за Financial Times Ричард Барънс , някогашен военачалник от английската войска.

" Тя обаче сподели по какъв начин съветската войска може да бъде победена. Не през 2023 година, а през 2024 или 2025 година Оттук е и слоганът на западните съдружници за поддръжка на Киев - " толкоз дълго, колкото е належащо ", прибавя той.
 Президентът на Украйна Володимир Зеленски награждава военнослужещ на фронтовата линия в Донецка област, 4 септември 2023 година
Освен комплицираните минни полета, които се пробват да насочат украинските офанзиви към избрани коридори, където могат да бъдат атакувани, съветските сили са построили обширни окопи и подземни тунелни мрежи, които могат да се употребяват за ротация на бойци и внасяне на съоръжение и муниции под прикритие.

Някои от окопите са минирани и подготвени да бъдат взривени, в случай че украинските сили ги завладяват.

Руските войски употребяват и електронна война - за комплициране на радарите и заглушаване на дронове и ракети, ръководени с джипиеси.

Те употребяват и щурмови хеликоптери Ка-52, които се издигат над дърветата, изстрелват мощни противотанкови ракети и по-късно се спускат на по-малка височина. Това ги прави сложни за поразяване от украинските зенитни артилеристи.

" Като се има поради обаче, че е малко евентуално тази атака да докара до уверено освобождение на завзетите територии, в този момент и Русия, и Украйна са изправени пред въпроса по какъв начин да възстановят бойната си мощност за идващия кръг от боеве през 2024 година и по-късно ", пишат анализаторите от Кралския институт на обединените служби на Англия Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР