Няма съмнение, че основното ястие на Гергьовден е приготвено с

...
Няма съмнение, че основното ястие на Гергьовден е приготвено с
Коментари Харесай

Гергьовденски изкушения

Няма подозрение, че главното ядене на Гергьовден е приготвено с агнешко месо. Всички елементи от това животинче стават за ястие, в това число главата и вътрешностите. Друг е въпросът, че някои хора не обичат характерния му усет и подкожната лой, която имат даже и най-малките агънца. Съчетава се доста добре с чесън, горчица, босилек, джоджен, розмарин, салвия и кора от лимон. Консумира се най-вече печено. Развива най-добре своя усет, когато е леко розово. Тъй като елементарно се изсушава и втвърдява, добре е да се пече на сдържан огън (140-160 градуса) и да се заобикаля препичането. Прясното агнешко се съхранява в хладилника в продължение на 3 дни (ако е мляно – единствено 1-2 дни!) Във фризера може да престои от 8 до 10 месеца, нарязано на части, а в случай че е на кайма – 2-3 месеца.

Балканска курбан супа
 46-1
Необходими артикули:
1 кг агнешко месо
3 глави лук
2 глави целина
1 люта чушка, стрита
1 ч.л. сол

Начин на подготвяне:
Почистваме, измиваме и нарязваме месото. Към него прибавяме 8 чаени чаши студена вода и го варим на спокоен огън. След 1 час на варене прибавяме обеления и нарязан на едро лук и почистените, обелени и нарязани на едри части глави целина. Прибавяме солта и ситно стритите люти чушки и варим до цялостното омекване на месото. След като свалим от котлона, по избор прибавяме малко зелен лук и няколко стръка прясна коприва. Разбъркваме. Сервираме курбан чорбата, до момента в който е още топла.

Печена плешка в зеленина
 46-2
Необходими артикули:
1,5 кг агнешка плешка
3 връзки свеж лук
0,5 кг свеж спанак или лапад
300 г бира
50 мл топла вода
1 връзка свеж джоджен
1 връзка магданоз
1 връзка девесил
1 връзка копър
300 г млян черен пипер
2 с.л. червен пипер
300 г олио
2 с.л. брашно
2 с.л. доматено пюре

Начин на подготвяне:
Месото се реже на по-големи части, които се овкусяват с черен пипер, червен пипер и сол. Слага се в тава с малко олио и в загрята фурна, с цел да се зачерви. Запечатва се и се загъва с фолио и по този начин се оставя във фурната, до момента в който се изпече на 150-180 градуса. След това се изважда и се поставя малко вода (бира) или и двете, и се оставя на 180 градуса до подготвеност. Лукът и лападът се нарязват на по-едро. Почистват се и се нарязват подправките, които се прибавят дружно с лука и лапада. Когато месото е омекнало, се изважда от тавата и в соса се поставят зелениите, които се обръщат няколко пъти, до момента в който омекнат. След това се прибавят брашното и доматеното пюре, както и една кафена чаша топла вода, с цел да има сос. Месото се връща в тавата. Така се допича, с цел да се обединят усетите за 15 минути, до момента в който омекнат зеленчуците,на 180-200 градуса. Зелениите може да са и повече, зависи от усета и месото.

Агнешко с чесън и моркови
 46-3
Необходими артикули:
700 г агнешко месо
10 скилидки чесън
2 моркова
100 мл алено вино
100 мл топла вода
горчица
масло
черен пипер, розмарин, магданоз, сол

Начин на подготвяне:
Нарежете на части агнешкото или може да употребявате цялата плешка или бут. Срежете месото на няколко места в дълбочина, във тип на дребни джобове и във всяка хлътналост поставете скилидка чесън и парче морков. Намажете месото с по-голямо количество горчица, наръсете с черен пипер и сухи подправки — магданоз и розмарин. Поставете месото в тава за печене и напръскайте с разтопено масло или олио. Поставете и останалите моркови, нарязани на по-големи части. Посолете и прибавете водата и виното. Затворете добре с алуминиево фолио и печете в авансово загрята фурна на 200 градуса 45 минути, а по-късно свалете фолиото и обърнете месото. Продължете с печенето още 15 минути без фолио.

Лесно бутче
 46-4
Необходими артикули:
2 кг обезкостено агнешко бутче
20 скилидки чесън (може и повече, на вкус)
чесън на прахуляк
10 свежи клончета розмарин

Начин на подготвяне:
Агнешкото бутче се разрязва отмерено на 20 дълбоки прореза. Прорезите се запълват със скилидките чесън, а чесънът на прахуляк се втрива в месото. Накрая бутчето се стяга в мрежа и под нея се подпъхват клонките розмарин. Подправеното бутче се пече в загрята на 170 градуса фурна до червеникаво-розов тен (около два, два и половина часа). Ако се употребява термометър за готвене, температурата би трябвало да бъде 54 градуса. Преди да се сервира, месото се покрива за няколко минути с алуминиово фолио да се задуши.

Агнешка глава в шкембе
 46-5
Необходими артикули:
1 агнешка глава
3 бр.  агнешко шкембе
50 мл  олио или масло
червен пипер, черен пипер, сол на усет

Начин на подготвяне:
Осоляваме  агнешката главичка, намазваме я с лой и червен пипер и я зашиваме в шкембетата. Поставяме  на дъното на тавата теракотена плочка, с цел да не залепне шкембето. Сипваме вода до половината на съда и прибавяме останалата лой. Покриваме  тавата с алуминиево фолио и печем 1,5 ч при 200 градуса. По време на печенето я обръщаме, с цел да се изпече отмерено. Готова е, когато шкембето се раздира от единствено себе си.

Чревца на фурна
 untitled
Необходими артикули:
300 г агнешки чревца
1 връзка свеж джоджен
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 каф. ч. олио
сол

Начин на подготвяне:
Първата стъпка е да измиете идеално чревцата. За задачата ги обърнете наобратно благодарение на дървено шишче или пръчка. След това слагате агнешките вътрешности в тенджера и я цялостните с вода. Сварявате ги, до момента в който омекнат, като отпенвате понякога. Ще са ви нужни 30-40 минути. Нарязвате агнешките чревца на ситно, овкусявате ги с аления и черния пипер и 1/2 ч.л. сол и ги слагате в дребна тава. Добавяте ситно нарязаният джоджен, олиото и 1 чаена чаша от водата, в която са врели агнешките вътрешности. Слагате тавата в авансово загрята на 200 градуса фурна. Печете, до момента в който сосът поизври и агнешките вътрешности се запекат.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР