Няма руски инвеститори в компанията Gemcorp, която заедно с IP3

...
Няма руски инвеститори в компанията Gemcorp, която заедно с IP3
Коментари Харесай

Премиерът: Няма руски инвеститори в Gemcorp

Няма съветски вложители в компанията Gemcorp, която дружно с IP3 подписа с българското държавно управление общо писмо за капиталово желание в областта на енергетиката. Това разгласи по време на парламентарния блицконтрол министър председателят Кирил Петков във връзка назначената от него инспекция на дружеството заради подписания от държавното управление меморандум за 1 милиарда $ с Gеmcorp.

" Когато подписахме това писмо, ние проверихме дали имат съветски вложители към този миг. Към този миг те нямат ", увери Петков. Той уточни, че е разпоредил и инспекция за пет години обратно във времето. 

На 23 март Министерството на енергетиката и фирмите IP3 Corporation и Gemcorp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила и развиване на нуклеарната енергетика.

Пред депутатите Кирил Петков напомни, че подписаният документ е единствено писмо за желание и няма никакъв наложителен темперамент. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова попита дали вицепремиерът Асен Василев е получавал средства от компанията по негова сметка, която информация Кирил Петков отхвърли. 

" За да успокоя опозицията това, което подписахме е просто писмо за желание за вложения и няма наложителен темперамент. Ние проверихме дали имат съветски вложители в този миг - те нямат в този миг. Разпоредил съм цялостна инспекция - 5 години обратно какви вложители са идвали. Няма да подпишем с никой, в случай че имаме най-малките подозрения, съобщи Петков в отговор на въпрос от депутатката от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова за компанията Gemcorp.  

Относно газовата връзка с Гърция министър председателят съобщи, че енергийната сигурност на България зависи от този план и потвърди, че до края на юни планът би трябвало да бъде приключен.

" До края на юни този план ще бъде осъществен. Напълно е построена тръбата, остава кабелът, който ще ръководи другите станции. За 3 месеца се извърши повече работа, в сравнение с последните две години. Минахме през цялото трасе, тъй като сега енергийната сигурност на България зависи от него ", отговори Кирил Петков на въпрос от народния представител от " Демократична България " Мартин Димитров. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР