Няма регистрирани нови случаи на болни от морбили деца и

...
Няма регистрирани нови случаи на болни от морбили деца и
Коментари Харесай

Проф. Червенякова: При всеки обрив трябва да се търси лекар

Няма регистрирани нови случаи на заболели от морбили деца и възрастни на територията на област Благоевград, оповестиха от Регионалната здравна ревизия. 17 са установените пациенти в страната, като 15 от тях са от общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда. Повечето от децата са превозени към столицата. Днес следобяд се чакат резултатите от пробите на 12 дребни пациенти. Към момента има 5 лабораторно доказани случая на морбили.

Вчера детското поделение в Общинската болница в Разлог краткотрайно бе затворено за банкет на нови пациенти, защото множеството деца с морбили са били настанени в него. От предходната година инфекциозното поделение на болничното заведение е закрито поради липса на лекари-специалисти.

Две от болните деца бяха пренасочени към Инфекциозното поделение на болничното заведение в Гоце Делчев през вчерашния ден. Те са на 2 години и са изцяло изолирани от другите пациенти, сподели шефът на здравното заведение доктор Мария Радойкова.

„ Двете деца, които постъпиха от Разлог при нас за лекуване в Инфекциозно поделение, към момента са при нас. Децата са изцяло изолирани. Към момента положението им е относително положително. Лечението им ще продължи още няколко дни “.

Пред БНР националният съветник по инфекциозни заболявания проф. Татяна Червенякова посъветва при всеки обрив и подозрение за морбили да бъде издирван педиатър – инфекционист или различен експерт.

“Почти с началото на болестта, с неразположението и високата температура, се появяват и присъщи белези – с изключение на обрива, има и други присъщи клинични признаци, по които диагнозата може да бъде сложена ”, изясни инфекционистът в изявление за предаването „ Преди всички “.

Според нея сега обстановката със болестта е тревожна.

„ Една от засегнатите общности, което е в Разлог и региона, е ромската. Там доста мъчно контактните могат да бъдат изолирани, тъй като фамилиите имат повече деца. Контактите към този момент са направени. Трябва да изчакаме и всекидневно да следим “.

Проф. Червенякова разяснява и новите настроения за неваксиниране на децата: „ Просвета, култура и отново култура. Ако в този момент на вратата ни чука морбили много съществено, на следващия ден ще се появи друго заболяване, което ни държи нащрек. Възможността да се запознае обществото, да има информация, стои от една страна. От друга страна, има правила и държания, които би трябвало да се съблюдават от обществото, в случай че то желае да работи и да се развива. Трябва да се откри механизмът, който би трябвало да се съблюдава. Задължителните имунизации и профилактика би трябвало да бъдат спазвани. Трябва да се върне доверието към лекаря “.

Проф. Червенякова дефинира като сериозен проблем неналичието на фрагменти и ниското възнаграждение.

Световната здравна организация дефинира отхвърли от имунизации като една от главните рискове за 2019 година Организацията показва, че през 2018 година случаите на морбили са нарастнали с 30%. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР