Няма разлив в района на Камен бряг, в района на

...
Няма разлив в района на Камен бряг, в района на
Коментари Харесай

Институциите отказаха операция по изваждане на кораба край Камен бряг

Няма разлив в региона на Камен бряг, в региона на Яйлата, където заседна товарният транспортен съд Vera SU. Корабът, плаващ под панамски байрак, се заклещи на 20 септември, транспортира 3000 тона насипни торове.В интернационалните ранглисти този товар не е рисков за българска среда. Предложена е интервенция по изтеглянето от притежателите и застрахователите - тя обаче е отказана от българските институции. Това съобщи на брифинг в Министерство на превоза изпълнителният шеф на Морска администрация кап. Живко Петров.

Той в детайли разясни по какъв начин е станал случаят и какво се прави, с цел да се извади корабът от скалите. С към 12-13 км в час се забива в скалите - известени са държавните институции, Морска администрация, Министерство на превоза, Министерство на околната среда и водите, защото е предпазена зона и районният шеф в дирекция Морска администрация Варна. Започват връзки със притежателя, назначава се представител, изработен е оглед на вредите, осъществен е водолазен оглед, снимане на дълбочините, с цел да се види към кораба може ли да подходи различен транспортен съд, прави се снимане на товара, да се облекчи и вероятно с влекач да бъде свален, изясни в детайли Петров.

Дадено е предписание на компанията, издадена е заповед за започване на дейности, а до през днешния ден е трябвало да се показват проект и планове, стана ясно от думите му. Те са показани късно нощес. " За страдание се предлага проект за различен транспортен съд, който да изтегли товара, само че поради мястото на засядането - няма задоволително дълбочина. Няма място за двата кораба, компанията, която се занимава с аварийно-спасителни работи, предлага част от товара да се разтовари в морето, той не е рисков за морската среда, само че тъй като е предпазена зона и корабът е покрай брега - Министерство на околната среда и водите и МТ не са съгласни и този вид е отхвърлен. Отказано е към този момент да се изпрати и кран в морето. Следва да се търси метод с други сили и средства да се разтовари ", добави ръководителят на Морска администрация.

Той изясни, че товарът може да се смъкна и на ръка, " в случай че би трябвало ", само че е доста. Ако се смъкват 1500 тона, да се види дали корабчето ще успее да изплава, защото има пробити елементи, цялостни с вода - към 550 кубика в корпуса на кораба, проучва Живко Петров.Предвид скалата специалистите мислят, че 1000 тона би трябвало да се разтоварят, с цел да се види ще излезе корабът от скалата.Ако се утежнява времето, интервенциите могат да станат тотално невъзможни - този вид също се обмисля от Морска администрация. Не е избегната изцяло опцията при утежняване на времето корабът да бъде разрушен в скалите и да се извади на части.

България няма и профилирана техника - по-малък плаващ кран. Продължават водолазните огледи и дали сред камъните няма място за заставане на подобен. Замърсяване Следи се дали ще има централизация на азот във водата, Басейнова дирекция наблюдават прецизно поради предпазената зона и цъфтежа на водораслите да не се позволява разлив. Няма замърсяване с нефтопродукти, към 10 кубика гориво има сега в кораба в машинните системи и от ИА " Морска администрация " са безапелационни, че то няма да изтече.

Уверяват, че нефтен разлив в предпазената зона няма да има, въпросът бил да не остане корабът там, да се разбие и да потъне на части. Дори да е по този начин - плавателният съд не е български, ще е за сметка на притежателите, главната цел на българската страна е да пази зоната от замърсяване и да подкрепи с каквото може.

Министърът на превоза Христо Алексиев е разпоредил, че това е комерсиална интервенция и се води от притежателите и застрахователите. В Черно море няма отливи и приливи, тъй че корабът няма по какъв начин по натурален метод да се освободи, изясни още Петров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР