Няма причина да се води дискусия за рамката на местното

...
Няма причина да се води дискусия за рамката на местното
Коментари Харесай

Общините искат 2% от подоходния данък да остава в тях

Няма причина да се води полемика за рамката на локалното самоуправление в България. Такъв въпрос не стои. Считаме за несериозно да се дебатира премахването на единствения орган на локалното самоуправление, какъвто са общинските препоръки. Нашето предложение е 2% от подоходния налог да остава в бюджетите на общините. Това са към 860 милиона лв. годишно. Промяната не изисква преструктуриране на цялата данъчна система, нито пък води до увеличение на данъчната тежест. Това сподели пред Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините (НСОРБ) във връзка препоръчаните от кметове на кметства промени в устройството на локалното самоуправление.

" В над 80 на 100 от общините има положително съгласие сред градския и селските кметове ", уточни Георгиева.

Според нея настоящата законодателна рамка дава задоволително еластичност съгласно спецификата на дадена община тя да отделя задоволително запас и за дребните обитаеми места. " Много общини го вършат посредством разнообразни модели. Кметските препоръки, които могат да се основават съгласно Закона за локалното самоуправление, са извънредно вярна философия ", добави Георгиева.

" Ако в селото има основан кметски съвет и то има делегиран бюджет, тогава и общината би била спокойна, че има равнище на надзор, което не оставя кмета на селото да се разпорежда независимо с общите средства ", показа още тя. - Разговорът за повече финансиране на кметствата стартира от по-голямата финансова автономия на общините. Това е огромният диалог за финансовата децентрализация. "

Георгиева е на мнение, че администрацията може да приготви законодателни промени в тази посока, тъй че при структурирането на новия парламент към този момент да има подготвени досиета.

Днес на диалозите на НСОРБ със служебния министър председател Стефан Янев още веднъж ще бъде сложена дългогодишната тематика за трансформирането на част от националните налози в локални. Срещата ще протече в режим на закрито съвещание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР