Няма причина да се очаква повишение цената на тока за

...
Няма причина да се очаква повишение цената на тока за
Коментари Харесай

Енергийният министър: Да плащаме газа в рубли? Как ли пък не!

Няма причина да се чака покачване цената на тока за бита от 1 април. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов пред Би Ти Ви поради упования завършек на мораториума от 1 април.
Министърът означи, че цената на тока за бита се контролира от КЕВР, а бизнесът в България заплаща едни от най-ниските цени на ток в Европа. Николов уточни, че обезщетенията, които се изплащат от страната, са в общ размер от 4,1 милиарда лева, което представлявало три % от брутния вътрешен артикул на страната.

Относно поисканото с близо 60 % нарастване на цената на природния газ от „ Булгаргаз “ – цената на природния газ от 1 април зависи от динамичността на пазара. Към днешна дата нужното нарастване на цената на природния газ е доста по-ниско, сподели още министър Николов. Това ще го заяви " Булгаргаз ", когато пристигна съответният миг, тъй като всеки ден цените се трансформират, разяснява той.

Относно настояването на Владимир Путин " неприятелските страни " да заплащат газа в рубли, Николов уточни, че сходно искане публично не е постъпвало нито в „ Булгаргаз “, нито в „ Булгартрансгаз “, нито в Министерството на енергетиката.

Министър Николов акцентира, че естествено България ще съблюдава груповото решение на Европа да не заплаща в рубли за съветския газ. Всички решения, които са част от Европейски Съюз и са взети с консенсус - естествено, че България ще се съобрази с тях, уточни той, представен от Българска телеграфна агенция.

На въпрос дали вижда причина да изиска оставката на управлението на " Булгартрансгаз " министърът сподели: " Има задоволително аргументи за смяна в Надзорния съвет, по моя персонална преценка ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР