Няма превишения в получените резултати от пробонабирането с военния научноизследователски

...
Няма превишения в получените резултати от пробонабирането с военния научноизследователски
Коментари Харесай

МОСВ с актуални данни има ли замърсяване в българската акватория на Черно море

Няма превишения в получените резултати от пробонабирането с военния научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ (НИК 421) в 17 пункта, ситуирани по цялото крайбрежие на Черно море. Замърсяване не е открито и при петте пункта в териториалното море. За това заяви Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по отношение на постоянното наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна. Информацията е оповестена на уеб страницата на ведомството.

В интервала 17-23 юли е осъществено пробонабирането с кораба „ Св. св. Кирил и Методий “ (НИК 421) в пунктовете, съвпадащи с тези от Националната мрежа за мониторинг: Калиакра 2, Албена, Златни пясъци, Варненски залив – север, Камчия, Шкорпиловци, Двойница, Иракли, Емине, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Росенец, Созопол, Приморско 1, Царево 1, Велека 2, и в още 5 пункта в териториалното море (Крапец, Галата, Иракли, Бургаски залив, Ахтопол). Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “ и от сателитното наблюдаване също не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители от Украйна, показват от Министерство на околната среда и водите.

На последните постъпили сателитни изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България (която се простира оттатък границите на териториалното море на разстояние до 200 морски мили), твърдят също от министерството. 

Според данните от регулярното проучване на крайбрежните води от бреговите пунктове няма терзания, свързани със зоните за къпане по Българското Черноморие.

" Резултатите от мониторинга, извършен в интервала 19 юни-24 юли 2023 година в бреговите пунктове и в крайбрежните морски води, не демонстрират превишения на съответните стандарти за качество на околната среда. Измерените стойности по индикатори нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под оптимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатите по индикатори цезий-137 и тритий са под границата на количествено установяване на метода ", осведомят още от Министерство на околната среда и водите. 

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата линия могат да се подават на Зеления телефон: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „ Черноморски регион “ – гр. Варна: 0886 406 816.

Преди дни министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви пред публицисти, че тематиката със замърсяването, провокирано от взривяването на язовира „ Нова Каховка “, е била преекспонирана. Той акцентира, че ведомството прецизно следи качеството на водите край нашата страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР