Няма повод за паника. Това каза говорителят на НАП Росен

...
Няма повод за паника. Това каза говорителят на НАП Росен
Коментари Харесай

НАП: Не се налага хората да сменят личните си документи

" Няма мотив за суматоха ". Това сподели представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров на конференция на организацията във връзка на приключването на персоналните данни на милиони българи.„ Няма директна и непосредствена опасност за имуществото на българските жители или хипотетична опция за задлъжняване на лицата. Няма причина за суматоха и недомислени дейности ", сподели Бъчваров.

Българите не се постанова да вършат промяна на персоналните си документи, потвърдиха от Национална агенция за приходите. От Агенцията поучават да се сменят паролите на електронните пощи, както и номера на Персоналния идентификационния код /ПИК/ към Национална агенция за приходите.

До момента има към 500 хиляди инспекции от жители за това дали са изтекли персоналните им данни. Приблизително две трети от създалите информации имат непозволено публикувани данни.

Бъчваров разгласи, че сега се съпоставят 70 млн. записа в базата на Национална агенция за приходите с тези, които са публикувани обществено. „ Към момента не сме сигурни, че публикуваната информация не е манипулирана ", сподели той.

Росен Бъчваров разгласи, че приложението не позволява неточност при питане от българските жители. „ Има случаи, в които изпращането на известието се забавя. Поради тази причина позволяваме три запитвания. Хората, които живеят отвън България, в случай че нямат български мобилен номер, би трябвало да се свържат с Национална агенция за приходите ", посочи представителят на Приходната организация.

„ И преди този момент събитие и към сегашния миг фирмите, ангажирани с потребителско кредитиране, са подхванали задоволително ограничения за идентификация на своите клиенти. Отделно от това процесът постоянно включва намесата на чиновник, което верифицира процеса на разпределяне на заем. Кандидатстването за онлайн заем не изчерпва процеса. Човекът, който тегли заем, се явява пред чиновник на компанията и се разпознава с документа си за идентичност ", изясни ръководителят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов.

„ По отношение на 189-те души, чиито цялостен размер персонални данни са изтекли, ние сме свързали с тези лица, с цел да бъдат по-бдителни по отношение на опитите за офанзиви през имейли, телефони. Те не следва да сменят персоналните си карти, само че за тях е по-висок рискът някой да се пробва да злоупотреби с данните им ", изясни заместник-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Милена Кръстанова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР