Няма по-известен зеленчук по света от домата. По-готвен също, защото

...
Няма по-известен зеленчук по света от домата. По-готвен също, защото
Коментари Харесай

Най-популярните ястия с домати по цял свят

Няма по-известен зарзават по света от домата. По-готвен също, тъй като може да го видите във всевъзможни ястия – салати, супи, гарнитури, съществени блюда.

В Европа доматите се отглеждат от 1500 година, откакто са донесени от Новия свят. В началото хората са се страхували да ги ядат, тъй като поради аления цвят ги считали за мощно отровна храна.

Днес обаче доматът е доста обичан зарзават и се отглежда в 10 000 разновидности – розов, виолетов, черен, жълт и бял. Подготвя се даже и разсад за развъждане и в Космоса.

 Пълнени домати

Макар че са вкусни и в недопечен вид, доматите са по-предпочитани сготвени, а от foodpanda демонстрират които са най-любимите ястия с аления зарзават по целия свят.

1. Гаспачо – студената чорба е най-популярната доматена чорба в целия свят и народен знак на Испания;

2. Доматена каша – и в България, както и на Балканите, доматената каша е доста известно ядене, което е било типично за селските региони. Тя се прави от зелени домати;

 Доматен сок

3. Салата Капрезе – когато става дума за салата с домати, най-често приготвяната е Капрезе, защото в нея се прибавят и други обичани за множеството хора съставки – моцарела, босилек и зехтин;

4. Пълнени домати - сурови или печени, с постна или месна плънка, пълнените домати са ядене, което всеки би хапнал с ненаситност. Те са уместно предястие, само че също и главно ястие;

5. Доматен сок - доматите са съществена съставна част за всяка пица и паста, само че и се употребяват за изработката на един от най-популярните коктейли, които всеки най-малко един път е пил, Блъди Мери.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР