Няма по-хубав подарък за Коледа от това изложение и от

...
Няма по-хубав подарък за Коледа от това изложение и от
Коментари Харесай

Илияна Йотова: В изтънелия ни духовен живот е необходима побеждаващата сила на книгата

„ Няма по-хубав подарък за Коледа от това ревю и от Софийския интернационален панаир на книгата, тъй като в изтънелия ни нравствен живот тъкмо побеждаващата мощ на книгата ни е нужна, с цел да търсим освен разтуха. Да търсим религия, да търсим вяра, да търсим тези послания, които ни вършат хора, индивиди и които ни споделят, че на първо място би трябвало да бъдем положителни “. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на Софийския интернационален панаир на книгата в Националния замък на културата (НДК), заяви Българска телеграфна агенция.

Това е 49-о издание на форума, а дружно с него бе даден старт на Софийския интернационален книжовен фестивал и на Софийския интернационален книжовен фестивал за деца и младежи.

Освен Йотова на събитието участваха служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, заместник-министърът на културата доцент Пламен Славов, регионалният шеф на София област Митко Михайлов, шефът на дирекция „ Култура “ на Столична община Биляна Генова, Екатерина Доцева от Съвета на шефовете в НДК, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова и други

„ Днес е огромен християнски празник – Никулден. В православната традиция свети Никола значи побеждаващ. Има нещо доста алегорично, че в тази гостоприемна постройка на четири етажа ще грейнат коледните светлини на над 150 издателства, на доста щандове, цялостни с книги “, разяснява вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите й магията, наречена книга, води читателите в непознати светове, а панаирът е празник и поради срещите сред създателите, които предстоят до 11 декември. Вицепрезидентът изрази вяра, че данъкът върху добавената стойност (ДДС) върху книгите ще бъде понижен. „ Ние имаме потребност най-много от духовна храна “, разяснява Йотова. Тя добави, че се надява да бъде направена и националната стратегия за книгата. „ За да не попадаме в тези ужасяващи ранглисти – 47 % от младежите, от децата в България, да четат, само че да не могат да схващат това, което четат. Това е нашият дълг към тях и ние би трябвало да го осъществим “, сподели още Илияна Йотова.

„ Щастлив съм, че това огромно събитие на четящите хора в навечерието на светлите празници, осъществяващо се с поддръжката на Министерство на културата, се утвърди като притегателно място за срещи сред български и международни създатели, създавайки пространство за разговор и за среща на културите на разнообразни страни “, разяснява министърът на културата проф. Минеков. По думите му няма по-подходящ подарък от книгата за идните празници. Той благодари на асоциация „ Българска книга “, на издателите и създателите, които ще се срещнат онлайн със своите читатели в границите на форума.

Програмата на Софийския интернационален книжовен фестивал напомни проф. Амелия Личева, която е и измежду неговите шефове. „ Ще има две полемики, на които особено желая да подчертавам. Едната е „ Форми на подмяната “, а другата е за намесите или ненамесите на изкуствения разсъдък в превода “, сподели тя.

Сред гостите на десетото издание на фестивала са Йенджей Моравецки, Георги Тенев, Доменико Дара, Рута Сепетис, Илиас Фрагакис, Венсан Енгел, Дейвид Дамрош, Йордан Ефтимов, Софи Дол, Пия Лейно, Ирис Волф, Аня Мýгерли, Бека Адамашвили, Ива Пезуашвили и други

В рамките на събитието към публиката се обърна и писателката Здравка Евтимова. „ Една кална локва се обърнала към океана и споделила „ Какво ми се надуваш? И аз съм вода, и ти си вода “. Но тази кална локва е незнанието. Тази кална локва е недостиг на умения, а океанът – въпреки и нечист от време на време от човешката лакомия – е опция да открием нови територии. Океанът е духът, океанът е знанието “, сподели тя.

Софийският интернационален панаир на книгата, Софийският интернационален книжовен фестивал и Софийският интернационален фестивал за деца и младежи ще продължат до 11 декември.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР