Няма отлагане на тол системата. Обсъжданите в парламента промени в

...
Няма отлагане на тол системата. Обсъжданите в парламента промени в
Коментари Харесай

Според АПИ нямало отлагане на тол системата

Няма отсрочване на тол системата. Обсъжданите в Народното събрание промени в Закона за пътищата плануват отсрочване единствено на комерсиалната употреба на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние. Това сподели през вчерашния ден пред БНР ръководителят на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Георги Терзийски.

Както към този момент стана известно, по предложение на ГЕРБ въвеждането на тол системата у нас ще се отсрочи до 1 март 2020 година Тя трябваше да започва на 16 август тази година, само че още през май ръководещите оповестиха, че това лято ще стартира единствено механически тест. Първоначално те предвиждаха комерсиалната употреба на системата да стартира през ноември.

Тол системата ще бъде въведена в техническа употреба на 16 август, както е заложено в заданието по контракта с изпълнителя на тол системата сподели Терзийски и изясни, че системата ще бъде в безспорна техническа функционалност за таксуване с маршрутни карти, бордови устройства и GPS тракери за обработка на геопространствени данни от GPS. Целта е от една страна да се потвърди нейната успеваемост, а от друга - да се добие визия за същинските разноски на превозвачите за тол такси. Терзийски сподели, че въз основа на тестванията в действително време и въз основа на непрекъснатия разговор с транспортния отрасъл ще бъдат избрани цените и стартовият обсег на пътищата с тол такси.

Редуциране с близо 50% на платените републикански пътища, понижаване на тол таксите за тежкотоварни транспортни средства над 3,5 тона и нулеви ставки за постоянните автобусни линии - това бяха част от обсъжданите тематики на първото съвещание на Обществения съвещателен съвет за въвеждане на тол системата в петък под управлението на заместител районния министър Николай Нанков, оповестиха от Министерство на регионалното развитие. В него участваха над 30 представители на институции и специалисти от браншови организации в транспортния и комерсиалния бранш. Разговорите ще продължат на 16 юли, за когато беше планувано второто съвещание на съвета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР